Čokodort

Hodnocení receptu

Ingredience

těsto: 375 g hladké mouky
375 g moučkového cukru
75 g změklého másla
3 vejce
45 g kakaového prášku
275 ml mléka
2 lžíce rumu
1 prášek do pečiva
krém: 10 lžic mléka
6 lžic moučkového cukru
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce kakaového prášku
2 celá vejce
250 g másla
na dokončení: rum
meruňková marmeláda
asi 50 g másla
čokoládová poleva
šlehačka

Postup

Všechny suroviny na těsto dáme do jedné mísy a elektrickým šlehačem ušleháme dohladka. Nalijeme do formy s vymazaným dnem a upečeme (200°C, cca 60 minut). Necháme do druhého dne vychladnout a odpočinout. Krém: všechno kromě másla dáme do menšího hrnce, ruční metličkou rozšleháme na hladkou hmotu, hrnec vložíme do většího hrnce s vodou a ve vodní lázni za stálého míchání uvaříme na hustou kaši. Necháme vychladnout. Pak do ní po částech zašleháme máslo. Z upečeného korpusu seřízneme vyboulenou horní část a rozdrobíme do mísy. Pokropíme rumem, přidáme asi tři lžíce marmelády, kousek změklého másla a vypracujeme tvárnou hmotu. Zbytek korpusu vodorovně rozpůlíme. Dolní část pokropíme rumem a potřeme tenkou vrstvou krému. Na ten rovnoměrně rozložíme hmotu z drobků a potřeme krémem. Zakryjeme druhou částí korpusu, lehce přitlačíme a celé ze všech stran pomažeme zbytkem krému. Dáme do ledničky ztuhnout. Zatím ve vodní lázni rozpustíme polevu (použila jsem 300 g čokolády na vaření + 150 g omegy). Ztuhlý dort polevou celý polijeme a necháme ztuhnout (při pokojové teplotě, jinak může v polevě vystoupit tuk a nadělat v ní nehezké fleky). Až poleva ztuhne, dozdobíme dort šlehačkou, případně dalšími ozdobami.

Datum vložení inzerátu: 2011-07-13 21:17:14 | Zobrazeno: 0x

Diskuze k receptu

Partneři