Dort mašinka
Ingredience
Korpus: 4 vejce
150 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 lžíce vlažné vody
150 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
tuk a mouka na vytření formy
Krém: 1,5 kostky rozměklého másla
2 vanilkové pudinky
500 ml plnotučného mléka
150 g přesátého moučkového cukru
Na ozdobu: čokoládová poleva
lentilky (klasické a mega)
sušenky Tempo
růžičky z marcipánové hmoty
Postup
Korpus: žloutky utřeme s cukrem a vodou do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh, mouku smícháme s práškem do pečiva (chceme-li tmavý korpus, přimícháme k mouce lžíci kakaa). Sníh a mouku vmícháme po částech do žloutkové pěny. Je-li těsto příliš řídké, přidáme lžíci mouky. Poté je nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na srnčí hřbet (pozor, musí to být dlouhá forma – 40 cm). Pečeme při 180°C asi 45 minut. Krém: Z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink. Necháme ho vychladnout, na hladinu položíme potravinářskou fólii, zabráníme tak vzniku škraloupu ( já to dělám tak, že hrnec s pudinkem postavím do studené vody a míchám, je to rychlejší, ale pozor – nepřechladit). V misce potom utřeme změklé máslo s cukrem a postupně přidáváme po malých dávkách vychladlý pudink. Důkladně vyšleháme. K obarvení menší části použijeme breton nebo ovocný džem. Z upečeného korpusu uřízneme jednu třetinu a obě části podélně vodorovně prokrojíme. Vrchní díl delší části rozdělíme na poloviny. Z připravených plátů sestavíme korpus mašinky. Všechny pláty potřeme z jedné strany meruňkovým džemem a z druhé krémem. Sestavíme dohromady a celý korpus potřeme krémem zvenku. Čokoládovou polevou potřeme zadní a prostřední čelo, nižší přední část a místa kde budou okna. Na čelech vytvoříme kytičky z malých lentilek. Sázíme je do polevy dokud je měkká. Rozehřátou čokoládou přilepíme i kolečka – sušenky Tempo, na každé straně pět ( v balíčku jich bylo 11, ale 3 byly zlomené, takže radši koupit dvoje). Z maxi lentilek postavíme komín – slepujeme polevou nejdřív tři dvojice lentilek, až poleva zaschne, dvojice slepíme dohromady. Z marcipánu vymodejujeme mašince tvář, můžem dobarvit rozpuštěným bretonem. Hotovou tvářičku přilepíme na přední čelo mašinky. Spoje zakryjeme krémem. Bílým krémem obtáhneme všechny kontury a některé doplníme ještě krémem barevným. Nakonec mašinku dozdobíme marcipánovými růžičkami a lístky.
Podobné recepty:
Stomix,
Čokodort,
Ochucená ztužená šlehačka,
Sýrový koláč se šunkou,
Tvarohová roláda s hruškami,
Mramorovaný s mečem,
Třené lívance,
Košík,
Kakaová poleva,
Bílková roláda,
Šlehačkovo-pudinkový dezert,
Kniha - skládaný dort,
Tlačenková podkova,
Nebeská roláda,
Ovocný dort 3,
Kaštanová roláda,
Pařížská šlehačka 2,
Mandlovo-čokoládový dort,
Mandlový klobouk,
Lehký oříškový piškot,
další recepty z kategorie Dezerty
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.