Jahodová dýně
Ingredience
těsto: 6 vajec
240 g cukru krupice
240 g hladké mouky
5 lžic oleje
náplň: 250 g měkkého tvarohu
250 ml smetany ke šlehání
130 g moučkového cukru
2 vanilkové cukry
1 plechovka jahodového kompotu (415 g)
2 lžíce citronové šťávy
1 želatinový ztužovač
dále: jahodová marmeláda
2 - 3 lžíce rumu
marcipán ze salka
oranžová potravinářská barva
Postup
Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Po jednom postupně zašleháme žloutky a po lžících olej. Zlehka vmícháme mouku. Nalijeme do kruhové formy s vymazaným a vysypaným dnem. Upečeme dorůžova (30 minut při 180°C). Vychladlý korpus seřízneme do tvaru dýně, odkrojek uschováme ! Korpus vodorovně jednou prořízneme. Pak připravíme náplň: jahody s jednou nebo dvěma lžícemi kompotové šťávy rozmixujeme. Do misky dáme tvaroh, moučový i vanilkový cukr, smetanu, rozmixované jahody, citronovou šťávu a elektrickým šlehačem rozšleháme na hladkou hmotu. Do velké mísy nasypeme želatinový ztužovač, zalijeme 100 ml šťávy z jahodového kompotu a metličkou rychle šleháme asi půl minuty. Do tohoto po částech vmícháme tvarohovo-jahodovou hmotu. Do dortové formy, v níž se pekl korpus vložíme jeho spodní část a pokapeme rumem. Prázdné místo ve formě zaplníme schovaným odkrojkem piškotu. Na plát pokapaný rumem navrstvíme jahodovou náplň, urovnáme a přiklopíme druhou částí korpusu. Přitlačíme a dáme do ledničky ztuhnout, nejlépe do druhého dne. Ze ztuhlého dortu opatrně odstraníme dortový ráfek a odkrojíme odkrojek který vyplňoval prázdné místo (teď už ho můžeme dát ochutnávačům). Celý dort potřeme ze všech stran tenkou vrstvou marmelády (máme-li, můžeme místo ní použít máslový krém) a potáhneme ho rozváleným marcipánem, který jsme obarvili na světle oranžovo. Barvou zředěnou vodou namalujeme pruhy a dozdobíme čokoládovými nebo marcipánovými ozdobami.
Podobné recepty:
Medvídek s dortíkem,
Švédské palačinky,
Karamelová roláda,
Pudinkové kostky s tvarohem - bez mouky!,
Karamelový krém,
Jahodové tiramisu,
Tučňák,
Smrt čokoládou,
PF 2009,
Pomerančový dort,
Štafetky,
Tvarohovo-šlehačkový dort,
Prasátko pro štěstí,
Emma,
Korpus z celých vajec,
Tvarohový dort na roládě,
Kardinálovy řezy,
Kaštanové řezy,
Krém s bílou čokoládou,
Podkova,
další recepty z kategorie Dezerty
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.