Jirkova slivovice

Hodnocení receptu

Ingredience

velký korpus světlý: 4 vejce
160 g cukru krupice
4 lžíce oleje
160 g hladké mouky
velký korpus tmavý: 4 vejce
160 g cukru krupice
4 lžíce oleje
140 g hladké mouky
20 g kakaového prášku
malý korpus: 3 vejce
120 g cukru krupice
3 lžíce oleje
120 g hladké mouky
krém: karamelový ze dvou dávek
dále: rum
falešný marcipán ze 3-4 dávek

Postup

Korpusy: z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh, po jednom zašleháme žloutky, po lžících olej. Zlehka vmícháme mouku. U tmavého korpusu do mouky vmícháme kakao. Velké korpusy upečeme na klasickém hlubokém plechu, malý v kulaté formě o průměru 16 cm. Jeden velký korpus pokropíme rumem, potřeme krémem a přiložíme druhý. Celé potřeme krémem zboku i shora a po ztuhnutí v ledničce potáhneme marcipánem. Z vychladlého kulatého korpusu vodorovně odkrojíme asi 2 cm tlustý plát a zboku kousek (aby měla láhev rovné dno). Korpus vodorovně jednou prořízneme, uvniř pokropíme rumem a slepíme vrstvou krému. Odkrojené kousky malého korpusu rozdrobíme najemno, přidáme asi dvě lžíce krému, 2 lžíce rumu a dobře promícháme, aby vznikla tvárná hmota. Z ní vymodelujeme hrdlo láhve k malému korpusu, celou "láhev" potřeme ze všech stran krémem a dáme ztuhnout do ledničky. Po ztuhnutí potáhneme marcipánem a podle potřeby dozdobíme dalším obarveným marcipánem. Láhev položíme na velký korpus a její okolí ozdobíme marcipánovými kytičkami, případně štamprlátky z marcipánu (vyrobíme tak, že malé skleničky pečlivě obalíme alobalem, pak marcipánem a po zaschnutí z marcipánových "skleniček" všechno vytáhneme).

Datum vložení inzerátu: 2011-07-14 09:58:20 | Zobrazeno: 0x

Diskuze k receptu

Partneři