Malá parádnice
Ingredience
světlé korpusy: 4 vejce
160 g cukru krupice
4 lžíce oleje
160 g hladké mouky
hnědý korpus: 6 vajec
240 g cukru krupice
6 lžic oleje
220 g hladké mouky
20 g kakaového prášku
jahodová náplň: 250 ml smetany ke šlehání
100 g jahodového zeesanu
100 ml vody
1 vanilkový cukr
čokoládová náplň: 250 ml smetany ke šlehání
100 g čokoládového zeesanu
100 ml vody
1 vanilkový cukr
krém: 250 g másla
100 g vanilmixu
150 ml šťávy z jahodového kompotu
130 ml vody
3 lžíce rumu
4-5 lžic moučkového cukru
dále: 1 velká nebo dvě menší plechovky jahodového kompotu
1 sklenička jahodové marmelády
rum
potahovací hmota (white icing)
Postup
Připravíme těsto na hnědý korpus a upečeme v kulaté formě o průměru 28 cm. Stejným způsobem připravíme světlé těsto. Malou část nalijeme do kulaté formy o průměru 16 cm, zbytek do formy, v níž se pekl korpus hnědý. Upečeme a necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne. Šlehačkové náplně: smetanu s vanilkovým cukrem ušleháme do polotuha. Zeesan rozšleháme s vodou, postupně vmícháme šlehačku a společně došleháme dotuha. Krém: vanilmix rozšleháme se šťávou, vodou a rumem. Necháme 10 minut postát. Zatím vyšleháme máslo s cukrem (cukru radši méně, vanilmix je sladký, nakonec možno přisladit) do pěny. Po lžících vešleháme vanilmix. Hnědý korpus vodorovně rozpůlíme. Malý světlý také a navíc ho překrojíme na ploviny (viz foto). Dolní část hnědého korpusu pokropíme rumem a kompotovou šťávou a potřeme marmeládou. Na ni rozetřeme všechnu čokoládovou šlehačku. Přiložíme světlý korpus, rovněž prolijeme rumem a šťávou. Potřeme marmeládou a malou částí jahodové šlehačky. Na ni naskládáme jahody a přikryjeme zbytkem jahodové náplně. Přiložíme druhou část hnědého korpusu a lehce přitlačíme. Dáme ztuhnout do ledničky. Tři části malého korpusu prokapame rumem a šťávou a slepíme krémem. Postavíme do konečné polohy (viz foto) a celé potřeme krémem i zvenku. Dáme vychladit. Po ztuhnutí nazdobíme icingem jako kabelku. Vychlazený velký dort celý potřeme krémem zvenku a znovu dáme ztuhnout. Na boční stěnu přilepíme pruh icingu a na povrch položíme icingový "ubrus". Upravíme záhyby, na dort položíme kabelku a další předem připravené ozdoby.
Podobné recepty:
Dort panenka (ořechový),
Dort s koníkem,
Dort s broskvemi,
Alenčin tvarohový dortík,
Žabí princ,
Maturitní,
Lososový dortík,
Čokoládová poleva máslová,
Lehký osvěžující dortík,
Tučňáci,
Semifreda bez formy,
Slaný s muchomůrkou,
Dášin marcipán,
Pečený jahodový tvaroh,
Mouřenín,
Písecký dort,
Jahodová Charlotte,
Prasátko pro štěstí,
Tlačenková podkova,
Kakaový tunel,
další recepty z kategorie Dezerty
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.