Tučňák

Hodnocení receptu

Ingredience

korpus: 6 vajec
240 g cukru krupice
6 lžic oleje
200 g hladké mouky
40 g kakaového prášku
krém: 1 Zlatý klas (nebo vanilkový pudink)
300 ml mléka
300 g másla
2 vanilkové cukry
moučkový cukr
200 g nutelly
ořechová náplň: 250 g mletých ořechů
cca 150 ml mléka
2-3 lžíce moučkového cukru
2 vanilkové cukry
2 lžíce rumu
piškoty
dále: maršmelounová hmota ze šmoulů
rum
falešný marcipán

Postup

Korpus: z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Po jednom postupně zašleháme žloutky a po lžících olej. Pak zlehka vmícháme mouku smíchanou s kakaem. Těsto nalijeme do formy (průměr 24 cm) s vymazaným a vysypaným dnem. Upečeme (190°C cca 40 minut) a necháme vychladnout. Krém: Uvaříme hustý pudink a vychladíme. Ušleháme máslo do pěny a po lžících zašleháme pudink. Asi třetinu krému oddělíme do jiné misky, přidáme vanilkový cukr, případně trochu moučkového (podle chuti) a zašleháme. Do zbylých dvou třetin po lžících vešleháme nutellu. Ořechová náplň: mléko přivedeme k varu, vsypeme ořechy a chvíli povaříme. Osladíme podle chuti a vmícháme rum. Je-li hmota řídká, přidáme rozdrobené piškoty. Korpus vodorovně dvakrát rozřízneme. Dolní část pokropíme rumem a rozetřeme ořechovou náplň. Tu potřeme tenkou vrstvou hnědého krému a přiklopíme prostřední částí korpusu. Opět pokropíme rumem a potřeme zbytkem hnědého krému. Přiložíme horní část korpusu, zlehka přimáčkneme a dáme ztuhnout do ledničky. Pak potřeme celý dort zvenku světlým krémem. Po důkladném vychlazení potáhneme rozválenou maršmelounovou hmotou, přilepíme tučňáka, kterého jsme si dopředu připravili z falešného marcipánu a dozdobíme zbylým krémem.

Datum vložení inzerátu: 2011-07-14 10:58:44 | Zobrazeno: 0x

Diskuze k receptu

Partneři