Kynutá bábovka s rozinkami

Hodnocení receptu

Ingredience

250 ml mléka
20 g čerstvého droždí
100 g krystalového cukru
1 vanilkový cukr
3 žloutky
140 g másla
450 g polohrubé mouky
1 lžička citronové kůry
špetka soli
hrst rozinek
3-4 lžíce rumu
hrst posekaných ořechů

Postup

Rozinky den předem opereme a zalijeme rumem.
Do mírně teplého mléka nasypeme asi polovinu cukru a rozdrobíme droždí. Přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
V míse promícháme mouku se solí a citronovou kůrou. Přidáme zbytek cukru, rozpuštěné vlahé máslo, žloutky a kvásek. Vařečkou vypracujeme hladké těsto, které je hodně řidší než na buchty. Nakonec do těsta zapracujeme rozinky (pokud se všechen rum nevsákl, tak i s ním) a ořechy.
Těsto přemístíme do bábovkové formy vymazané máslem. Pokud nemáme hodně velkou bábovku, radši těsto rozdělíme do dvou menších (těsto během kynutí zvětší objem a při pečení se zvětší ještě víc).
Ve formě necháme kynout asi hodinu (dokud se objem výrazně nezvětší). Pak bábovku vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme do zhnědnutí povrchu (zkoušíme špejlí, doba pečení záleží na velikosti bábovky).

Datum vložení inzerátu: 2011-07-11 09:51:00 | Zobrazeno: 0x

Diskuze k receptu

Partneři