Briošky
Ingredience
900 g hladké mouky
560 ml mléka
42 g čerstvého droždí
1 lžička soli
150 g krystalového cukru
2 vejce
60 g másla nebo hery
na potření: 1 vejce
1 lžička vody
1 lžička cukru
na posypání: mák nebo sezam
Postup
Do trochy (cca 200 ml) teplého mléka nasypeme část cukru a rozdrobíme droždí. Přikryjeme a v teple necháme vzejít. Do mísy nasypeme mouku, osolíme, přidáme zbytek cukru, vejce, rozpuštěné vlahé máslo, zbytek vlažného mléka a kvásek. Vařečkou vypracujeme hladké těsto. Poprášíme moukou a necháme nakynout aspoň 1 a půl hodiny. Z nakynutého těsta ukrajujeme lžící větší kousky a dáváme na pomoučený vál. Každý kousek vyválíme na dlouhého hada, stočíme do šneka a vnější konec založíme pod prostředek. Skládáme na plech vyložený papírem na pečení. Vejce vidličkou rozšleháme s vodou a cukrem a briošky jím potřeme. Posypeme mákem nebo sezamovým semínkem. Upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova (190-200°C, 15-20 minut).
Podobné recepty:
Linecký strouhaný koláč,
Koláč den a noc,
Kokosová kefírovka,
Koláč s cuketovými povidly,
Exkluzívní sušenky pro psy,
Motýlci z kynutého těsta,
Čokoládový mls,
Duhový chlebíček,
Oříškové ruličky,
Koláč válečný,
Třená klasika,
Babiččin perník,
Beleše,
Meruňková buchta,
Marmeládová buchta,
Jablkové řezy,
Jablečné muffiny s nutelou,
Jahodové řezy,
Tvarohové suflé,
Tvarohová bábovka s pudinkem,
další recepty z kategorie Moučníky
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.