Motýlci z kynutého těsta

Hodnocení receptu

Ingredience

těsto: 900 g hladké mouky
42 g čerstvého droždí
větší špetka soli
150 g cukru krupice
2 vejce
560 ml mléka
60 g rozpuštěného másla
náplň: rozpuštěné máslo
skořicový cukr
mleté ořechy (nebo jiná podle chuti)
na potření: 1 vejce
1 lžička cukru

Postup

Z uvedených surovin vypracujeme vláčné těsto, ručně nebo v pekárně. Necháme nakynout.

Nakynuté rozdělíme na čtvrtiny, každou čtvrtinu ještě na 5-6 stejných kousků, ze kterých vytvarujeme kulaté bochánky.

Každý bochánek rozválíme na placku o průměru asi 15-20 cm ( je jedno jestli bude kulatá nebo hranatá).

Placku potřeme rozpuštěným máslem, posypeme skořicovým cukrem a ořechy. Svineme pevně do roládky. Její konce ohneme tak, aby se uprostřed dotýkaly (viz foto). Položíme spojem dolů a z každé strany podle obrázku nůžkami nastříhneme tak, aby uprostřed zůstal asi 1 cm nenastříhnutý.

Rozstříhnuté poloviny vytočíme jako křídla, přeneseme na plech a necháme ještě chvíli kynout.

Každý kousek potřeme vejcem rozšlehaným s cukrem, vložíme do trouby vyhřáté na 180-190°C a upečeme do zezlátnutí, asi 15 minut. Na talíři ozdobíme lístky meduňky nebo máty.

Datum vložení inzerátu: 2011-07-11 18:28:26 | Zobrazeno: 0x

Diskuze k receptu

Partneři