Motýlci z kynutého těsta
Ingredience
těsto: 900 g hladké mouky
42 g čerstvého droždí
větší špetka soli
150 g cukru krupice
2 vejce
560 ml mléka
60 g rozpuštěného másla
náplň: rozpuštěné máslo
skořicový cukr
mleté ořechy (nebo jiná podle chuti)
na potření: 1 vejce
1 lžička cukru
Postup
Z uvedených surovin vypracujeme vláčné těsto, ručně nebo v pekárně. Necháme nakynout.
Nakynuté rozdělíme na čtvrtiny, každou čtvrtinu ještě na 5-6 stejných kousků, ze kterých vytvarujeme kulaté bochánky.
Každý bochánek rozválíme na placku o průměru asi 15-20 cm ( je jedno jestli bude kulatá nebo hranatá).
Placku potřeme rozpuštěným máslem, posypeme skořicovým cukrem a ořechy. Svineme pevně do roládky. Její konce ohneme tak, aby se uprostřed dotýkaly (viz foto). Položíme spojem dolů a z každé strany podle obrázku nůžkami nastříhneme tak, aby uprostřed zůstal asi 1 cm nenastříhnutý.
Rozstříhnuté poloviny vytočíme jako křídla, přeneseme na plech a necháme ještě chvíli kynout.
Každý kousek potřeme vejcem rozšlehaným s cukrem, vložíme do trouby vyhřáté na 180-190°C a upečeme do zezlátnutí, asi 15 minut. Na talíři ozdobíme lístky meduňky nebo máty.
Podobné recepty:
Švestkový koláč s mandlemi,
Medové řezy,
Jednoduchý perník,
Jogurtová bábovka,
Kynutá čokoládová bábovka,
Křehký tvarohový koláč,
Pečený jahodový tvaroh,
Velká třená bábovka,
Bábovka od Vlasty,
Tvarohovo-jahodový dort,
Dobrý závin,
Linecký koláč s tvarohem a třešněmi,
Tvarohový koláč (nízkokalorický),
Celozrnné košíčky s pudinkem,
Jidáše,
Koláč den a noc,
Tvarohové koláčky,
Skořicová hrnková bábovka,
Tvarohový dort,
Pudinkové be-be řezy,
další recepty z kategorie Moučníky
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.