Oříšková s čokoládou
Ingredience
těsto: 500 g polohrubé mouky
50 g krystalového cukru
2 vejce
100 g rozpuštěného másla
špetka soli
200 ml mléka
42 g čerstvého droždí
špetka strouhaného muškátového oříšku
náplň: 200 g pomletých lískových oříšků
200 g strouhané čokolády
100 g moučkového cukru
špetka skořice
3 vejce
Postup
Do mírně teplého mléka nasypeme cukr a rozdrobíme kvasnice. Přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
V míse smícháme mouku se solí a muškátovým oříškem. Přidáme rozpuštěné máslo, vejce, vzejitý kvásek a vypracujeme hladké vláčné těsto. Necháme nakynout.
Náplň připravíme důkladným promícháním všech surovin.
Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou rozválíme na obdélník a potřeme polovinou náplně. Smotáme, obě "rolády" spleteme dohromady a přeneseme do bábovkové formy vymazané máslem.
Ve formě necháme ještě asi 20 minut kynout. Pak vložíme do vyhřáté trouby a upečeme (180°C, cca 50 minut).
Toto množství je na hodně velkou bábovku. Když dělám bábovku menší, vyrobím ji jenom ze dvou třetin těsta a náplně. Ze zbytku udělám malý závin. Když ho vložíme do vymazané formy na srnčí hřbet, může se péct současně s bábovkou.
Podobné recepty:
Čokomejlovky,
Vínová bábovka,
Kakaová roláda s tvarohem,
Meruňkové řezy,
Jablkové řezy,
Prošívaná deka,
Sladké pletýnky,
Rozpeky,
Vrstvená bábovka s tvarohem,
Rýžový pudink se skořicí,
Dobrý závin,
Jablková bábovka,
Makovník,
Jablková buchta,
Cuketová bábovka,
Mrkvová bábovka,
Mandlové s čokoládou,
Bábovka Margotka,
Buchta s podmáslím ,
Likérová bábovka,
další recepty z kategorie Moučníky
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.