Křehký makový koláč

Hodnocení receptu

Ingredience

těsto: 500 g polohrubé mouky
200 g moučkového cukru
200 g hery
2 žloutky
5 lžic mléka
1 prášek do pečiva
náplň: 200 g mletého máku
250 ml mléka
4 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
25 g másla
1 lžička skořice
1 lžička citronové kůry
200 g vanilmixu
4 lžíce citronové šťávy
necelých 600 ml vody

Postup

Do vařícího mléka nasypeme mák, cukr, máslo, skořici a citronovou kůru. Za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Necháme vychladnout.

Z uvedených surovin zpracujeme na vále těsto. Oddělíme asi čtvrtinu a dáme ji do ledničky. Zbylou větší část rozválíme a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení.

4 lžíce citronové šťávy doplníme vodou do 600 ml. Tímto zalijeme vanilmix a rozšleháme metličkou. Ihned vmícháme vychladlou makovou náplň a rozetřeme na těsto na plechu.

Zbytek těsta z ledničky rozválíme, vykrájíme z něho kytičky nebo jiné tvary a naskládáme na náplň.

Plech vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a upečeme dorůžova (asi 20-25 minut).

Krájíme až po důkladném vychladnutí.

Datum vložení inzerátu: 2011-07-11 21:11:17 | Zobrazeno: 0x

Diskuze k receptu

Partneři