Tažený závin

Hodnocení receptu

Ingredience

těsto: 350 g hladké mouky
1 vejce
20 g rozpuštěného másla
špetka soli
1 lžička octa
150 ml mléka
náplň: oloupaná nastrouhaná jablka
moučkový cukr
skořice
rozinky
strouhanka nebo mleté ořechy
rozpuštěné máslo

Postup

Ze všech surovin zpracujeme těsto. Propracováváme ho důkladně rukama na vále dokud nevznikne hladké lesklé těsto. Občas jím udeříme o vál, aby se vytěsnily vzduchové bublinky. Těsto se pak lépe vytahuje. Bochánek vypracovaného těsta necháme na vále, přiklopíme nahřátým hrncem a necháme asi hodinu odpočívat. Pak ho rozpůlíme. Každou část rukama vytahujeme na vále pokrytém pomoučenou utěrkou. Neválí se válečkem! Až je těsto tenké jako lístek (skoro průsvitné), lehce ho poprášíme prosátou strouhankou nebo pomletými ořechy, hustě posypeme strouhanými jablky, moučkovým cukrem se skořicí, rozinkami a pokapeme máslem. Pomocí utěrky srolujeme do závinu a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Před pečením potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme 30 - 35 minut při 190°C. Po upečení znovu potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme. V těstě není žádný cukr. Pokud jablka osladíme a závin pocukrujeme vhodným sladidlem, mohou si na něm pochutnat i diabetici.

Datum vložení inzerátu: 2011-07-19 14:05:48 | Zobrazeno: 0x

Diskuze k receptu

Partneři