Tažený závin
Ingredience
těsto: 350 g hladké mouky
1 vejce
20 g rozpuštěného másla
špetka soli
1 lžička octa
150 ml mléka
náplň: oloupaná nastrouhaná jablka
moučkový cukr
skořice
rozinky
strouhanka nebo mleté ořechy
rozpuštěné máslo
Postup
Ze všech surovin zpracujeme těsto. Propracováváme ho důkladně rukama na vále dokud nevznikne hladké lesklé těsto. Občas jím udeříme o vál, aby se vytěsnily vzduchové bublinky. Těsto se pak lépe vytahuje. Bochánek vypracovaného těsta necháme na vále, přiklopíme nahřátým hrncem a necháme asi hodinu odpočívat. Pak ho rozpůlíme. Každou část rukama vytahujeme na vále pokrytém pomoučenou utěrkou. Neválí se válečkem! Až je těsto tenké jako lístek (skoro průsvitné), lehce ho poprášíme prosátou strouhankou nebo pomletými ořechy, hustě posypeme strouhanými jablky, moučkovým cukrem se skořicí, rozinkami a pokapeme máslem. Pomocí utěrky srolujeme do závinu a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Před pečením potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme 30 - 35 minut při 190°C. Po upečení znovu potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme. V těstě není žádný cukr. Pokud jablka osladíme a závin pocukrujeme vhodným sladidlem, mohou si na něm pochutnat i diabetici.
Podobné recepty:
Jahodovo-banánové řezy,
Řez Den a Noc ,
Be-be řezy,
Moučník tulipán,
Stříhané buchty,
Kaštanové muffiny,
Tiramisu po česku,
Vánočka s pudinkem,
První zeesanový pokus,
Bábovka z pudinku,
Rýžový pudink se skořicí,
Meruňkové řezy,
Tvarohovo-višňový závin,
Helenské rohlíčky,
Roláda oříšková,
Binenštych,
Obrácený koláč,
Linecký koláč s tvarohem a třešněmi,
Šlehačková bábovka 1,
Plněné muffiny,
další recepty z kategorie Moučníky
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.