Svíčková omáčka
Ingredience
1,5 kg hovězího zadního
100 g špeku
50 g sádla
50 g másla
2 mrkve
půlka celeru
1 petržel
2 cibule
1 jablko
100 g cukru krupice
2 lžíce plnotučné hořčice
150 ml octa
2 bobkové listy
8 kuliček nového koření
6 kuliček pepře
2 snítky tymiánu
100 ml bílého vína
2 lžíce hladké mouky
500 ml smetany na vaření
citron
Postup
Špek nakrájíme na silnější špalíčky. Do masa ostrým nožem napícháme díry a špek do nich zasuneme. Maso ze všech stran osolíme a opepříme.
V kastrolu rozpustíme sádlo s máslem. Přidáme nahrubo nastrouhanou zeleninu a osmahneme dozlatova. Pak přidáme posekanou cibuli a znovu smažíme. Přidáme oloupané pokrájené jablko a cukr, stále mícháme. Po chvíli přidáme hořčici, divoké koření, tymián a zalijeme octem. Promícháme a ocet necháme vyvařit.
Až se ocet odpaří a cukr zkaramelizuje, vložíme do základu maso. Podlijeme vínem a zalijeme vodou nebo hovězím vývarem, aby maso bylo téměř ponořené. Pod pokličkou dusíme do změknutí masa (2-3 hodiny).
Měkké maso vyjmeme. Vyndáme i bobkové listy a zbytek rozmixujeme dohladka. Přes jemné sítko propasírujeme do čistého kastrolu.
Ve smetaně rozkvedláme mouku, vlijeme do omáčky a necháme asi 20 minut povařit. Dochutíme solí a citronovou šťávou.
Maso nakrájíme na plátky a vložíme do omáčky.
Podáváme s knedlíkem.
Podobné recepty:
Fazolová omáčka,
Povidlová omáčka,
Hamburská omáčka ,
Rajčatová omáčka ke grilovaným masům ,
Kari omáčka,
Svíčková podle Mirky,
Svíčková omáčka,
Rajská omáčka ,
Sýrová omáčka,
Pažitková omáčka,
Svíčková omáčka na smetaně ,
Polská omáčka,
další recepty z kategorie Omáčky
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.