Svíčková omáčka

Hodnocení receptu

Ingredience

1,5 kg hovězího zadního
100 g špeku
50 g sádla
50 g másla
2 mrkve
půlka celeru
1 petržel
2 cibule
1 jablko
100 g cukru krupice
2 lžíce plnotučné hořčice
150 ml octa
2 bobkové listy
8 kuliček nového koření
6 kuliček pepře
2 snítky tymiánu
100 ml bílého vína
2 lžíce hladké mouky
500 ml smetany na vaření
citron

Postup

Špek nakrájíme na silnější špalíčky. Do masa ostrým nožem napícháme díry a špek do nich zasuneme. Maso ze všech stran osolíme a opepříme.

V kastrolu rozpustíme sádlo s máslem. Přidáme nahrubo nastrouhanou zeleninu a osmahneme dozlatova. Pak přidáme posekanou cibuli a znovu smažíme. Přidáme oloupané pokrájené jablko a cukr, stále mícháme. Po chvíli přidáme hořčici, divoké koření, tymián a zalijeme octem. Promícháme a ocet necháme vyvařit.

Až se ocet odpaří a cukr zkaramelizuje, vložíme do základu maso. Podlijeme vínem a zalijeme vodou nebo hovězím vývarem, aby maso bylo téměř ponořené. Pod pokličkou dusíme do změknutí masa (2-3 hodiny).

Měkké maso vyjmeme. Vyndáme i bobkové listy a zbytek rozmixujeme dohladka. Přes jemné sítko propasírujeme do čistého kastrolu.

Ve smetaně rozkvedláme mouku, vlijeme do omáčky a necháme asi 20 minut povařit. Dochutíme solí a citronovou šťávou.

Maso nakrájíme na plátky a vložíme do omáčky.

Podáváme s knedlíkem.

Datum vložení inzerátu: 2011-07-07 21:18:40 | Zobrazeno: 0x

Diskuze k receptu

Partneři