Základní linecké těsto
Ingredience
500g hladké mouky
250g tuku (máslo, hera)
100g moučkového cukru
1 vejce
kůra z 1 citronu
mouka na vál
Postup
Hladkou mouku a cukr prosejeme na vál a promícháme. Do mouky uděláme důlek, rozklepneme do něj vejce a přidáme na kousky nasekaný vychlazený tuk. Přidáme jemně nastrouhanou citronovou kůru. Ze všech surovin rychle zpracujeme těsto. Uděláme hroudu, zabalíme do fólie nebo mikrotenového sáčku a dáme do ledničky.
Aby se povedlo:
- Těstu neprospívá teplo, pak je lepkavé a měkké. Přísady, pracovní plocha i ruce musejí být chladné.
- Profesionálové během přípravy zpočátku nepracují rukama, ale velkým nožem přísady nejprve důkladně posekají. Vzniklé žmolky se pak krátkým prohnětením rukama spojí v těsto.
- Nevadí, když v těstě zůstanou neuhnětené kousky másla. Je lepší hníst těsto kratší dobu než příliš dlouho.
- Před pečením těsto potřebuje odpočinek, nejlépe v chladničce.
Podobné recepty:
Vinné cukroví,
Makové trojlístky,
Kokosové pusinky,
Linecké ze staré vídeňské kuchařky,
Kávová zrna,
Růžové pracny,
Ledová čokoláda ,
Citronové kometky,
Ořechové křupinky,
Vosí hnízda (včelí úlky),
Kuličky Salko,
Slepované kokosky,
Perníkové koření,
Vánoční květy,
Čokoládové kytičky,
Prasečí uši,
Koňakové špičky ,
Žloutková očka,
Čokoládové sušenky s mandlemi,
Burákové rohlíčky,
další recepty z kategorie Cukroví
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.