Základní linecké těsto
Ingredience
500g hladké mouky
250g tuku (máslo, hera)
100g moučkového cukru
1 vejce
kůra z 1 citronu
mouka na vál
Postup
Hladkou mouku a cukr prosejeme na vál a promícháme. Do mouky uděláme důlek, rozklepneme do něj vejce a přidáme na kousky nasekaný vychlazený tuk. Přidáme jemně nastrouhanou citronovou kůru. Ze všech surovin rychle zpracujeme těsto. Uděláme hroudu, zabalíme do fólie nebo mikrotenového sáčku a dáme do ledničky.
Aby se povedlo:
- Těstu neprospívá teplo, pak je lepkavé a měkké. Přísady, pracovní plocha i ruce musejí být chladné.
- Profesionálové během přípravy zpočátku nepracují rukama, ale velkým nožem přísady nejprve důkladně posekají. Vzniklé žmolky se pak krátkým prohnětením rukama spojí v těsto.
- Nevadí, když v těstě zůstanou neuhnětené kousky másla. Je lepší hníst těsto kratší dobu než příliš dlouho.
- Před pečením těsto potřebuje odpočinek, nejlépe v chladničce.
Podobné recepty:
Vánoční květy,
Pampeliškový med ,
Čokoládové chrupinky,
Ledová čokoláda ,
Chilli-čokoládové polibky,
Čajové cukroví,
Linecké pod úlky, kokosky aj.,
Krupicoví sněhuláci,
Linecké ze staré vídeňské kuchařky,
Oříškové hrudky,
Brambůrky,
Španělské větry s mandlemi,
Sněhové tyčinky s krémem,
Oříškové laskonky,
Pomerančové kytičky,
Brabantské dortíčky,
Ledová čokoláda,
Citronové tyčinky,
Vanilkové stromečky,
Horalkové kuličky,
další recepty z kategorie Cukroví
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.