Smrt čokoládou

Hodnocení receptu

Ingredience

těsto: 225 g čokolády (40-50% kakaa)
140 g másla
4 vejce
210 g cukru krupice
4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
1,5 lžičky prášku do pečiva
4 lžíce kakaového prášku
1 lžička vanilkového extraktu
4 lžíce zakysané smetany
poleva: 160 ml smetany ke šlehání
260 g čokolády (40-50% kakaa)

Postup

Máslo s rozlámanou čokoládou necháme ve vodní lázni rozpustit, rozmícháme dohladka a necháme zchládnout.

Celá vejce ušleháme s cukrem. Vmícháme mouku s práškem do pečiva, kakao a vanilkový extrakt. Nakonec do těsta zamícháme vlažnou směs másla s čokoládou a zakysanou smetanu.

Těsto nalijeme do formy o průměru 25 cm vyložené papírem na pečení a upečeme (180°C, 40-50 minut). Necháme vychladnout.

Vychladlý korpus opatrně vyřízneme z formy a sloupneme horní křupavou krustu, která se na dortu vytvoří při pečení.

V rendlíku zahřejeme smetanu. Až je horká, odstavíme, nalámeme do ní čokoládu a mícháme až se čokoláda rozpustí a spojí se smetanou. Vznikne hustá hladká hmota, kterou necháme částečně vychladnout.

Korpus jednou prokrojíme. Třetinu polevy namažeme mezi dvě části korpusu, třetinu na povrch a třetinu na boky. Dáme do ledničky ztuhnout.

Před podáváním dort necháme ovlažit na pokojovou teplotu.

Polevy se mi zdálo málo, udělala jsem jí tedy víc (250 ml smetany + 400 g čokolády). Asi to bylo zbytečně moc, ale to množství uvedené v originálním receptu by mi asi na potření celého dortu nestačilo.

Datum vložení inzerátu: 2011-07-13 21:24:10 | Zobrazeno: 0x

Diskuze k receptu

Partneři