Mramorový dort

Hodnocení receptu

Ingredience

těsto: 4 vejce
240 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
250 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
150 ml oleje
100 ml vroucí vody
2 lžíce kakaového prášku
náplň: 500 ml smetany ke šlehání (používám Rama cremefine)
150 g čokolády na vaření
dále: libovolná marmeláda
2 banány
šlehačka na ozdobu

Postup

Den předem připravíme náplň. Do smetany nalámeme čokoládu a za stálého míchání přivedeme k varu. Musí se 30 - 60 sekund vařit - musí bublat. Pak odstavíme, necháme vychladnout a dáme do druhého dne chladit do ledničky. Dno dortové formy vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Bílky ušleháme s polovinou cukru do tuha. V jiné míse šleháme žloutky s druhou polovinou cukru a vanilkovým cukrem, dokud hmota viditelně nezesvětlá a nenabude. Do žloutkové hmoty postupně za stálého šlehání pomalu přiléváme olej a pak horkou vodu. Pak vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh z bílků. Třetinu těsta přendáme do mísy od bílkového sněhu a obarvíme kakaem. Doprostřed formy dáme 1 lžíci kakaového těsta a na ně 2 lžíce světlého těsta. Na světlé těsto dáme opět 1 lžíci tmavého těsta a na ně 2 lžíce světlého těsta. Tento postup opakujeme do vypotřebování obou těst. Těsto dáváme lžící pořád na jedno místo - doprostřed formy, do stran se rozlévá samo. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi hodinu (zkoušíme špejlí). Upečený korpus necháme vychladnout. Svařenou smetanu s čokoládou ušleháme ručním elektrickým šlehačem na nejvyšší obrátky do hladkého hustého krému (trvá to asi 5 minut). Vychladlý korpus vodorovně dvakrát prořízneme. Dolní plát potřeme vrstvou marmelády, pokryjeme kolečky banánů a potřeme tenkou vrstvou čokoládové šlehačky. Přiklopíme druhou částí. Na tu naneseme silnou vrstvu čokoládové šlehačky, trochu si necháme na potření dortu zvenku. Přiložíme třetí část korpusu, lehce přimáčkneme a celý dort potřeme ze všech stran zbytkem krému. Povrch můžeme ozdobit bílou šlehačkou.

Datum vložení inzerátu: 2011-07-13 21:36:34 | Zobrazeno: 0x

Diskuze k receptu

Partneři