Plněná kopule

Hodnocení receptu

Ingredience

těsto: 6 vajec
240 g cukru krupice
2 lžíce kakaa
hladké mouky tolik, aby jí bylo dohromady s kakaem 240 g
6 lžic oleje
náplň: 1 měkký tvaroh
350 ml smetany ke šlehání
2 - 3 lžíce moučkového cukru
3 lžíce rybízové marmelády
1 želatinový ztužovač
dále: čokoládová poleva
marcipánové kytičky (není nutné)

Postup

Na tento dort je třeba profesionální sada forem na plněné dorty. Bílky se špetkou soli šleháme, přidáme cukr a ušleháme tuhý sníh. Po jednom vešleháváme žloutky a po lžících olej. Dobře ušleháme a zlehka vmícháme vařečkou mouku smíchanou s kakaovým práškem. Část těsta urovnáme do formy na základnu dortu (do poloviny výšky formy). Zbytek vlijeme do formy na kulatý dort a přikryjeme tvarovací formou. Všechny formy je třeba vymazat a vysypat hrubou moukou - i tvarovací formu zespodu! Obě současně vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Základnu vytáhneme po 10 minutách (uvidíme, jak se těsto odděluje od okrajů), kulatou část pečeme 20 minut. Základnu můžeme vyklopit po 5 minutách. Kouli necháme 20 minut chládnout, pak opatrně sundáme tvarovací formu. Než těsto vychladne, připravíme náplň: do misky dáme všechno kromě ztužovače a důkladně rozšleháme elektrickým šlehačem. Ztužovač připravíme s vodou podle návodu a vmícháme do hmoty. Touto hmotou naplníme důlek v korpusu a přiklopíme základnou. Dáme do ledničky ztuhnout. Ztuhlý dort vyklopíme z formy, polijeme polevou a libovolně ozdobíme.

Datum vložení inzerátu: 2011-07-13 21:39:56 | Zobrazeno: 0x

Diskuze k receptu

Partneři