Bramborový dort s čokoládou

Hodnocení receptu

Ingredience

korpus: 4 vejce
80 g moučkového cukru
4 lžíce vody
100 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
náplň: 250 g másla
180 g moučkového cukru
2 sáčky vanilkového cukru
2 lžíce kakaového prášku
3 lžíce rumu
600 g brambor uvařených ve slupce
poleva: 200 g hořké čokolády, 200 g zakysané smetany
dále: meruňková marmeláda
200 ml smetany ke šlehání
libovolné ozdoby

Postup

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme najemno.

Bílky se špetkou soli vyšleháme v tuhý sníh.

Žloutky s cukrem a vlažnou vodou ušleháme do světlé pěny. Zlehka vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh z bílků.

Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané formy (23 cm) a upečeme (180°C, cca 30-40 minut).

Máslo s cukrem ušleháme, zašleháme kakao a rum. Po částech vešleháme brambory.

Vychladlý korpus rozpůlíme. Spodní díl potřeme marmeládou a rovnoměrně rozetřeme polovinu krému. Přiložíme druhou část těsta, opět potřeme marmeládou a rozetřeme druhou polovinu krému. Malým zbytkem potřeme boky dortu a dáme ho ztuhnout do ledničky.

Čokoládu rozlámeme do kastrůlku a ve vodní lázni necháme rozpustit. Pak přidáme zakysanou smetanu a důkladně rozmícháme. Touto hmotou potřeme celý dort ze všech stran a necháme ztuhnout.

Nakonec libovolně dozdobíme šlehačkou případně jinými ozdobami.

Datum vložení inzerátu: 2011-07-13 21:54:57 | Zobrazeno: 0x

Diskuze k receptu

Partneři