Bramborový dort s čokoládou
Ingredience
korpus: 4 vejce
80 g moučkového cukru
4 lžíce vody
100 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
náplň: 250 g másla
180 g moučkového cukru
2 sáčky vanilkového cukru
2 lžíce kakaového prášku
3 lžíce rumu
600 g brambor uvařených ve slupce
poleva: 200 g hořké čokolády, 200 g zakysané smetany
dále: meruňková marmeláda
200 ml smetany ke šlehání
libovolné ozdoby
Postup
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme najemno.
Bílky se špetkou soli vyšleháme v tuhý sníh.
Žloutky s cukrem a vlažnou vodou ušleháme do světlé pěny. Zlehka vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh z bílků.
Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané formy (23 cm) a upečeme (180°C, cca 30-40 minut).
Máslo s cukrem ušleháme, zašleháme kakao a rum. Po částech vešleháme brambory.
Vychladlý korpus rozpůlíme. Spodní díl potřeme marmeládou a rovnoměrně rozetřeme polovinu krému. Přiložíme druhou část těsta, opět potřeme marmeládou a rozetřeme druhou polovinu krému. Malým zbytkem potřeme boky dortu a dáme ho ztuhnout do ledničky.
Čokoládu rozlámeme do kastrůlku a ve vodní lázni necháme rozpustit. Pak přidáme zakysanou smetanu a důkladně rozmícháme. Touto hmotou potřeme celý dort ze všech stran a necháme ztuhnout.
Nakonec libovolně dozdobíme šlehačkou případně jinými ozdobami.
Podobné recepty:
Čokoládový dezert pokušení,
Zkušební vzorek,
Škvarkové placičky s mákem,
Malá parádnice,
Harlekýn,
Čokoládový krém jinak,
Pěnová hmota do indiánků,
Kapučínová roláda,
Pařížské palačinky,
Kremeše,
Čoko-ovocný dort,
S drakem,
Modrozelený s lentilkami,
Červené růže,
Alenčin tvarohový dortík,
Lehký oříškový piškot,
Ananasové nebe,
Jablkový pudinkový dort,
Ochucená ztužená šlehačka,
Čokoládové řezy,
další recepty z kategorie Dezerty
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.