Meruňkovo-citronový dort

Hodnocení receptu

Ingredience

korpus: 6 vajec
240 g cukru krupice
240 g hladké mouky
6 lžic oleje
náplň: 1 meruňkový kompot
šťáva z jednoho citronu
125 g změklého másla
krém: jakýkoliv máslový
dále: piškoty
rum
rybízová nebo višňová marmeláda
potravinářská barva červená nebo růžová
poleva: 150 g moučkového cukru
3-4 lžíce citronové šťávy

Postup

Korpus: bílky s cukrem ušleháme do hustého sněhu. Po jednom zašleháme žloutky a po lžících olej. Pak zlehka vmícháme mouku. Těsto rozetřeme do formy (průměr 24 cm) s vymazaným a vysypaným dnem. Pečeme při 190°C asi 30 minut (zkusíme špejlí). Necháme vychladnout. Z vychladlého korpusu odřízneme vodorovně asi 1/3. Menší část bude tvořit základ dortu. Větší část rozdrobíme. K drobkům přidáme kompotované meruňky, šťávu z jednoho citronu, změklé máslo a důkladně rozmícháme. Je-li hmota příliš hustá, zředíme šťávou z kompotu. Podle chuti můžeme přisladit či okyselit citronovou šťávou. Piškotový základ dortu pokropíme podle chuti rumem a potřeme marmeládou. Na ni rovnoměrně navrstvíme meruňkovou hmotu. Uhladíme a potřeme tenkou vrstvou krému. Zbytek šťávy z kompotu obarvíme na červeno. Postupně v ní namáčíme piškoty (necháme trochu nasáknout) a skládáme je na krém. Další tenkou vrstvou krému piškoty přikryjeme a potřeme dort i z boku. Polevu připravíme smícháním přesátého cukru s citronovou šťávou, můžeme přibarvit zbytkem obarvené meruňkové šťávy. Opatrně ji nalijeme na povrch dortu a necháme zatuhnout. Libovolně dozdobíme a necháme do druhého dne uležet v ledničce.

Datum vložení inzerátu: 2011-07-13 21:59:35 | Zobrazeno: 0x

Diskuze k receptu

Partneři