Dort panenka (ořechový)
Ingredience
Korpus na sukni: 4 vejce
160 g cukru krupice
80 g hladké mouky
80 g mletých ořechů
2 lžíce oleje
Krém do sukně: 250 g másla
2 sáčky vanilkového cukru
60 g moučkového cukru
25 g gustinu
250 ml mléka
1 lžička mandlové tresti
Korpus na podstavec: 6 vajec
200 g cukru krupice
200 g hladké mouky
2 lžíce kakaa
6 lžic oleje
Krém do podstavce: 250 g másla
100 g moučkového cukru
25 g gustinu
250 ml mléka
hrst mletých ořechů
2 lžíce rumu
Dále: rum
marcipán nebo jiná potahová hmota (maršmelounová, fondant,...)
několik lžic meruňkové marmelády
ozdoby dle uvážení
Postup
Korpus na sukni: z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Postupně po jednom zašleháváme vejce a pak po lžících olej. Dobře vyšleháme. Vařečkou vmícháme mouku smíchanou s ořechy. Nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy (nemám speciální formu na panenku, použila jsem malou kulatou formu na dort a kovovou misku – foto korpusů zde, dá se použít i forma na bábovku). Upečeme ve vyhřáté troubě při 180°C, doba pečení závisí na velikosti formy. Upečený vychladlý korpus několikrát prořízneme, jednotlivé pláty pokapeme rumem, potřeme krémem a naskládáme na sebe. Nakonec celou sukni pomažeme krémem i zvenku. Dáme ztuhnout do ledničky. Zatím marcipán rozválíme na tenko a vykrojíme kruh (průměr si musíme naměřit na ztuhlém korpusu provázkem – konec přiložíme na jedné straně dole, vedeme přes sukni na druhou stranu zase až dolů a usřihneme, tak dlouhý musí být průměr kruhu). Kruh podebereme oběma rukama a položíme na ztuhlý korpus středem na střed. Upravíme záhyby sukně. Paneneku „oblečeme“ do marcipánu. Marcipán na vrcholu korpusu prořízneme nebo propíchneme a do vzniklého otvoru zapíchneme panenku ( dávám ji tam bez nohou). Dozdobíme podle vlastních představ a dáme ztuhnout do ledničky. Krém do sukně: z gustinu a mléka uvaříme kaši a vychladíme. Máslo s oběma cukry ušleháme do běla a postupně po lžících zašleháme kaši. Nakonec vešleháme tresť. Podstavec: těsto připravíme stejně jako na sukni, kakao zamícháme do mouky místo ořechů. Upečeme ve velké kruhové dortové formě. Vychladlý korpus vodorovně prořízneme, jeden plát pokapeme rumem a potřeme krémem. Druhý plát na řezné straně potřeme marmeládou a přiklopíme na vrstvu krému na dolním kusu. Celé pomažeme krémem shora i boky. Boky obalíme strouhanými ořechy, povrh posypeme nastrouhaným zeleným marcipánem. Dáme pořádně vychladit. Na ztuhlý „trávník“ postavíme panenku, dozdobíme kytičkami, případně přidáme svíčky. Krém do podstavce: připravíme stejně jako krém předchozí, místo tresti nakonec vešleháme mleté ořechy.
Podobné recepty:
Vlajka,
Dort Malakov,
Dort s autíčky,
Dort za sběr 2,
Semifreda s jahodami,
Tvarohovo-šlehačkový dort,
Vanilkový dárek,
Melounový dezert,
Malá parádnice,
Mramorovaný s mečem,
Šlehačková bomba s ovocem,
Plněná kopule,
Dort mašinka,
Kávové řezy,
Variace na písecký dort,
Kávovo-oříškové roládky,
Krtkův dort,
Dort pro Toníčka,
Ananasové nebe,
Srdce k třicetinám,
další recepty z kategorie Dezerty
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.