Kakaovo-vanilkový dort
Ingredience
těsto: 6 vajec
špetka soli
240 g krupicového cukru
3 lžíce kakaa
hladké mouky tolik, aby jí dohromady s kakaem bylo 240 g
6 lžic oleje
krém: 200 g vanilmixu
500 ml vody
3 lžíce rumu
250 g másla
4 lžíce moučkového cukru
dále: marcipán ze salka
rum
Postup
Bílky se špetkou soli šleháme. Postupně přidáváme a zašleháváme cukr. Ušleháme tuhý lesklý sníh. Postupně po jednom zašleháváme žloutky a po lžících olej. Nakonec vařečkou vmícháme mouku smíchanou s kakaem. Těsto nalijeme do formy s vymazaným a vysypaným dnem a při 180°C pečeme asi 30 minut (zkoušíme špejlí). Upečený korpus necháme vychladnout. Zatím připravíme krém z vanilmixu, případně jakýkoliv jiný oblíbený krém. Vychladlý korpus dvakrát vodorovně prokrojíme, každou část pokropíme rumem, potřeme vrstvou krému, a naskládáme zpátky na sebe. Dort potřeme tenkou vrstvou krému i po bocích a na povrchu. Necháme v ledničce pořádně ztuhnout. Vychlazený dort potáhneme marcipánem a libovolně ozdobíme.
Podobné recepty:
S koníkem,
Rozkvetlá bábovka,
Harlekýn,
Štafetky,
Falešný marcipán,
Lotoskvítky,
Piškotový dort,
Vojtíšek,
Šlehačkovo-pudinkový dezert,
Zavináč,
Tvarohovo-špenátový koláč se šunkou,
Jahodová louka,
Melounový dezert,
Tvarohovo-šlehačkový dort,
Kávový dort s čokoládou,
Pařížské palačinky,
Kakaovo-vanilkový dort,
Dort 100,
Šlehačková šachovnice,
Čoko-smetanová poleva na dort,
další recepty z kategorie Dezerty
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.