Kakaovo-vanilkový dort
Ingredience
těsto: 6 vajec
špetka soli
240 g krupicového cukru
3 lžíce kakaa
hladké mouky tolik, aby jí dohromady s kakaem bylo 240 g
6 lžic oleje
krém: 200 g vanilmixu
500 ml vody
3 lžíce rumu
250 g másla
4 lžíce moučkového cukru
dále: marcipán ze salka
rum
Postup
Bílky se špetkou soli šleháme. Postupně přidáváme a zašleháváme cukr. Ušleháme tuhý lesklý sníh. Postupně po jednom zašleháváme žloutky a po lžících olej. Nakonec vařečkou vmícháme mouku smíchanou s kakaem. Těsto nalijeme do formy s vymazaným a vysypaným dnem a při 180°C pečeme asi 30 minut (zkoušíme špejlí). Upečený korpus necháme vychladnout. Zatím připravíme krém z vanilmixu, případně jakýkoliv jiný oblíbený krém. Vychladlý korpus dvakrát vodorovně prokrojíme, každou část pokropíme rumem, potřeme vrstvou krému, a naskládáme zpátky na sebe. Dort potřeme tenkou vrstvou krému i po bocích a na povrchu. Necháme v ledničce pořádně ztuhnout. Vychlazený dort potáhneme marcipánem a libovolně ozdobíme.
Podobné recepty:
Dort Raffaello,
Lotoskvítky,
Mandlový dort s vaječným likérem,
Maršmelounová hmota,
Tiramisu řez,
Karamelový krém,
Melounový dezert,
Tvarohovo-špenátový koláč se šunkou,
Nebeská roláda,
Vanilkovo-višňová roláda,
S ovocem a se šlehačkou,
Bábovka jako tiramisu,
Dášin marcipán,
Rozkvetlá bábovka,
Košík s kopretinami,
Čoko-ovocný dort,
Ořechovo-karamelový s ornamenty,
Jogurtový dort,
Dort symfonie,
Medovník,
další recepty z kategorie Dezerty
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.