Kniha - skládaný dort
Ingredience
světlé těsto: 6 vajec
240 g cukru krupice
240 g hladké mouky
6 lžic oleje
tmavé těsto: 6 vajec
240 g cukru krupice
210 g hladké mouky
30 g kakaového prášku
6 lžic oleje
1. krém: 250 g másla
150 g moučkového cukru
300 ml mléka
1 vanilkový pudinkový prášek
100 g hořké čokolády
2. krém: 250 g másla
120 g moučkového cukru
300 ml mléka
30 g gustinu
3 lžíce rumu
marcipán: 1 plechovka salka
1 krabice sušeného polotučného mléka (400 g)
2 lžička mandlového aroma
moučkový cukr podle potřeby
dále: 10 - 12 lžic rumu
Postup
Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Postupně po jednom do sněhu zašleháme žloutky a po lžících olej. Zlehka vmícháme mouku. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme dorůžova (8 - 10 minut při 200°C). Stejným způsobem upečeme tmavý piškotový plát, mouku smícháme s kakaem. Oba pláty necháme vychladnout. Zatím připravíme čokoládový krém: z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink a za stálého míchání ve vodní lázni vychladíme. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny a postupně po lžících zašleháváme pudink. Nakonec po částech vešleháme rozpuštěnou (ne teplou) čokoládu. Dobře vyšleháme. Z každého piškotového plátu odřízneme 2/3. Tuto část kakaového piškotu pokropíme rumem a natřeme na ni rovnoměrně polovinu čokoládového krému. Odříznuté třetiny rozkrájíme podle pravítka na dvoucentimetrové proužky. Střídavě je naskládáme na krém těsně vedle sebe (vytvoříme z nich druhou vrstvu). Opět pokropíme rumem a potřeme druhou polovinou čokoládového krému. Na něj položíme zbylý plát světlého piškotu a znovu pokropíme rumem. Dáme do ledničky ztuhnout. Připravíme světlý krém: Z mléka a gustinu uvaříme hustou kaši. Za stálého míchání ve vodní lázni vychladíme. Máslo s cukrem ušleháme do pěny a po lžících postupně zašleháme gustinovou kaši. Nakonec vešleháme rum. Tímto krémem potřeme horní plochu a boční stěny dortu - co nejtenčí vrstvičku a dáme do ledničky ztuhnout. Pak naneseme na tři boční stěny (jednu delší a obě kratší) silnější vrstvu krému a zubatou stěrkou naznačíme "listy" knihy. Znovu dáme do ledničky, nejlépe do druhého dne. Ztuhlý dort dozdobíme libovolně obarveným marcipánem a zbytkem krému.
Podobné recepty:
Piškotový dort,
Staročeské lívance,
Kakaová roláda s tvarohem,
Šlehačkový dortík,
Čokoládový s banány,
Semifreda s jahodami,
Formule 1,
Jahodová louka,
Mramorovaný korpus,
Čokoládový dort,
Sníh do kremrolí,
Karamelový krém smetanový,
Jablkový dort,
Slaná cuketová bábovka,
Dort 100,
Jogurtový dort,
Dort Jadran,
Karamelová šlehačka (do dortu),
Banánová šlehačka,
Bob a Bobek,
další recepty z kategorie Dezerty
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.