Oříškový dort s perličkami

Hodnocení receptu

Ingredience

těsto: 9 vajec
315 g moučkového cukru
3 lžíce vlažné vody
3 lžičky citronové šťávy
110 g hladké mouky
115 g mletých lískových oříšků
90 g hrubé krupice
lžička citronové kůry
krém: 300 g másla
150 g moučkového cukru
400 ml mléka
2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
vanilkový cukr
50 g bílé čokolády
trochu rumu
na potažení a ozdoby: 1 sáček bonbónů marsmallow
2 lžíce citronové šťávy
moučkový cukr
cukrové perličky

Postup

V míse smícháme mouku, krupici, oříšky a citronovou kůru. Žloutky s cukrem a vodou ušleháme do bílé pěny a zašleháme citronovou šťávu. Z bílků ušleháme tuhý sníh a střídavě s moukou zamícháme do žloutkové pěny. Těsto nalijeme do dvou kruhových forem (18 a 24 cm), u nichž jsme vymazali dna a vysypali hrubou moukou. Upečeme ve vyhřáté troubě (asi půl hodiny při 180°C). Necháme vychladnout. Vychladlé korpusy jednou nebo dvakrát prořízneme, pokapeme rumem a promažeme krémem, případně i marmeládou. Krémem potřeme korpusy i z boku a na povrchu. Dáme vychladit do ledničky. Krém: z mléka a mouky uvaříme kaši. Ještě do horké vmícháme 50 g másla, vanilkový cukr a rozpuštěnou čokoládu. Mícháme do vychladnutí (když postavíme hrnec do studené vody je to za chvilku - michat!). 250 g másla ušleháme s cukrem do pěny a po částech zašleháme vychladlou kaši. Nakonec zašleháme trochu rumu. Bonbóny nasypeme do misky, pokapeme citronovou šťávou a dáme na 40 s do mikrovlnky na nejvyšší výkon. Do rozpuštěných postupně zapracováváme přesátý cukr, dokud nevznikne tvárná hmota, ze které se dá modelovat. Větší polovinu hmoty rozválíme (podsypávat cukrem) na tloušťku asi 2 - 3 mm a potáhneme jí větší vychlazený korpus. Menší polovinou stejně potáneme menší korpus. Postavíme je na sebe a ozdobami ze zbytku hmoty zakryjeme spoje. Dozdobíme podle vlastních představ.

Datum vložení inzerátu: 2011-07-14 10:26:21 | Zobrazeno: 0x

Diskuze k receptu

Partneři