Prasátko pro štěstí

Hodnocení receptu

Ingredience

těsto: 6 vajec
240 g cukru krupice
6 lžic oleje
240 g hladké mouky
náplň: 250 ml smetany ke šlehání
150 g jahod ( i mražených)
1 vanilkový cukr
1 želatinový ztužovač
dále: falešný marcipán ze dvou dávek
rybízová marmeláda

Postup

Na tento dort potřebujeme profesionální sadu na plněné dorty. Kulatou, formovací a nízkou formu důkladně vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Po jednom zašleháváme žloutky a po lžících olej. Nakonec zlehka vmícháme mouku. Část těsta urovnáme do nízké formy na základnu (do poloviny výšky formy, zbytek nalijeme do kulaté. Uzavřeme formovací částí a obě naráz vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Základna bude upečená asi po 10 minutách - lehce zrůžoví a okraje se odchlípnou od formy. Koule se peče asi 20 minut, zkusíme špejlí. Po vytažení necháme 10-20 minut stát, pak opatrně vyjmeme formovací část a necháme úplně vychladnout. Smetanu s vanilkovým cukrem ušleháme dotuha. Vmícháme rozmačkané jahody. Ztužovač rozšleháme ve větší misce se 100 ml vody nebo jahodové šťávy, máme-li, a postupně po částech vmícháme jahodovou šlehačku. Důkladně promícháme, případně podle chuti přisladíme. Dutinu koule vytřeme marmeládou a naplníme šlehačkou. Přiklopíme základnu, opatrně přimáčkneme a dáme ztuhnout do ledničky (zatížila jsem prkénkem). Po ztuhnutí (cca 3 hodiny) kopuli opatrně vyklopíme z kulaté formy a celou zvenku potřeme tenkou vrstvičkou marmelády, jen na zatření pórů. Rozválíme růžový marcipán a kopuli jím potáhneme. Ze zbytků dotvoříme rypáček, uši a ocásek. Před barvením na růžovo si nezapomeneme trochu oddělit na oči a zelený čtyřlístek. Odkaz na stránky, kde se dá koupit sada na plněné dorty najdete u tohoto receptu.

Datum vložení inzerátu: 2011-07-14 10:28:59 | Zobrazeno: 0x

Diskuze k receptu

Partneři