Zavináč

Hodnocení receptu

Ingredience

hnědý korpus (potřebujeme takové dva): 4 vejce
160 g cukru krupice
1 vrchovatá lžíce kakového prášku a hladké mouky tolik, aby to bylo dohromady s kakaem 160 g
4 lžíce oleje
světlý korpus: 5 vajec
200 g cukru krupice
200 g hladké mouky
5 lžic oleje
karamelový krém: 250 g másla
1 vanilkový pudink
300 ml mléka
1 plechovka salka
vanilkový krém: 250 g másla
120 g moučkového cukru
2 vanilkové cukry
1 vanilkový pudink
300 ml mléka
2 lžíce rumu
dále: meruňková marmeláda
rum
piškoty
marcipán ze salka

Postup

Hnědý korpus: bílky s cukrem ušleháme do hustého sněhu, po jednom zašleháváme žloutky a po lžících olej. Opatrně vmícháme mouku promíchanou s kakaem. Těsto rozetřeme do kulaté dortové formy (průměr 28 cm) s vymazaným a vysypaným dnem. Pečeme při 180°C asi 20 minut. Takové korpusy upečeme dva. Světlé těsto: bílky s cukrem ušleháme do hustého sněhu, po jednom zašleháváme žloutky a po lžících olej. Opatrně vmícháme mouku. Těsto rozetřeme na velký plech vyložený papírem na pečení. Hned po upečení vyklopíme na utěrku poprášenou moukou, sloupneme papír a těsto s utěrkou srolujeme, pozor - z kratší strany (opačně než na roládu). Srolované necháme vychladnout. Karamelový krém: Plechovku se salkem vaříme 90 minut pomalým varem a necháme vychladnout minimálně den předem. Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink. Máslo našleháme, po lžících vešleháme vychladlý pudink a po troškách zkaramelizované salko. Pořádně vyšleháme. Vanilkový krém: Z mléka, pudinkového prášku a vanilkových cukrů uvaříme hustý pudink. Necháme vychladnout. Ušleháme máslo s cukrem do pěny a po lžících vešleháme pudink. Nakonec vešleháme rum. Jeden hnědý korpus pokropíme rumem, potřeme třetinou karamelového krému a dáme ztuhnout do ledničky. Zatím rozmotáme roládu, odstraníme utěrku a znovu srolujeme. Roládu rozkrájíme na kousky široké 3 - 4 cm (podle toho jak vysoký chceme dort). Jeden kousek rozmotáme, potřeme marmeládou a vanilkovým krémem a znovu smotáme. Toto položíme doprostřed dortu (viz foto). Ostatní proužky rovněž potíráme marmeládou a krémem, a postupně namotáváme na "šneka" na dortu. Pokud se stane, že jsme spotřebovali všechny proužky a dort není pokrytý "šnekem" až do krajů, nezoufáme. Do zbytku vanilkového krému zamícháme nastrouhané piškoty, kydneme k tomu zbytek marmelády a trochu rumu, důkladně promícháme a máme z toho "maltu", kterou umně vyplníme místa, na která nezbyl piškot. Dáme do ledničky ztuhnout. Pak potřeme povrch "šneka" druhou třetinou karamelového krému a přiklopíme druhým hnědým korpusem. Zbytkem karamelového krému potřeme celý dort. Necháme v ledničce pořádně ztuhnout. Potáhneme marcipánem. Zbytek marcipánu obarvíme, rozválíme, vyřežeme zavináč podle šablony (vyrobíme z tvrdého papíru) a připlácneme nahoru. Zbytkem marcipánu libovolně dozdobíme dort.

Datum vložení inzerátu: 2011-07-14 11:11:15 | Zobrazeno: 0x

Diskuze k receptu

Partneři