Ořechová roláda
Ingredience
5 vajec
150 g cukru krupice
60 g polohrubé mouky
50 g mletých ořechů
1 lžíce oleje
Krém: 250 g másla
1 plechovka salka
mleté ořechy na obalení
Postup
Z bílků ušleháme měkký sníh. Po trochách zašleháváme cukr a ušleháme tuhý hustý sníh. Rychlost snížíme na minimum a zašleháme žloutky jeden po druhém. Nakonec zlehka ručně vmícháme mouku smíchanou s ořechy a olej. Rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme v troubě vyhřáté na 200°C (asi 10 minut). Po vytažení z trouby opatrně nožem oddělíme okraje těsta od papíru či plechu, jemně poprášíme moukou, na to položíme další kus papíru na pečení a celé překlopíme na vál. Opatrně sloupneme papír na kterém se to peklo, hned ho však položíme zpátky a celé srolujeme (nový papír-těsto-papír na kterém se to peklo). Necháme vychladnout. Po vychladnutí rozmotáme, potřeme rovnoměrně krémem a znovu srolujeme. Roládu potřeme krémem, obalíme v ořechách, případně ozdobíme zbytkem krému.
Krém: Neotevřenou plechovku se salkem vaříme pomalu 1 a 1/2 hodiny v hrnci s vodou. Necháme vychladnout (trvá to dlouho, lepší je uvařit salko den předem). Máslo ušleháme ve šlehači a po částech zašleháme zkaramelizované salko.
Podobné recepty:
Vanilkový tvarohový krém,
Čokoládový krém s jíškou,
Čokoládové řezy,
Vojtíšek,
Kávový krém s jíškou,
Punčová roláda,
Pudinkový krém jinak,
Oplatkové řezy,
Svěží ananasový dezert,
Rozkvetlá bábovka,
S koníkem,
Kakaovo-vanilkový dort,
Žloutkové řezy,
Melounový dezert,
Smetanový Be-be dezert,
Zkušební vzorek,
Dort s vláčkem,
Ořechovo-karamelový klaun,
Ježek,
Sníh do kremrolí,
další recepty z kategorie Dezerty
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.