Ořechovo-karamelová roláda
Ingredience
těsto: 4 vejce
špetka soli
80 g moučkového cukru
80 g mletých ořechů
1 lžíce oleje
náplň: 250 ml smetany ke šlehání
2 vrchovaté lžíce cukru
50 g změklého másla
dále: mleté ořechy na obalení
Postup
Bílky se špetkou soli ušleháme. Během šlehání přidáme cukr a vyšleháme hustý sníh. Do sněhu zašleháme žloutky a olej.
Do vyšlehané pěny zlehka vařečkou vmícháme ořechy.
Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme v troubě vyhřáté na 180-190°C asi 6-8 minut do zrůžovění.
Upečený plát stáhneme i s papírem z plechu a necháme vychladnout. Vychladlý potřeme náplní (trochu si necháme na potření zvenku) a srolujeme.
Povrch rolády potřeme zbytkem náplně a obalíme v ořechách.
Náplň: v rendlíku necháme za stálého míchání zkaramelizovat cukr do světle hněda. Zalijeme teplou smetanou a vaříme, dokud se zkaramelizovaný cukr zcela nerozpustí. Pořád míchat. Necháme vychladnout a do druhého dne uložíme do ledničky.
Další den karamelovou smetanu ušleháme, během šlehání po kouskách přidáváme změklé máslo a vyšleháme dotuha.
Podobné recepty:
Zahrádka,
Ořechovo-karamelový s ornamenty,
Dort pro Toníčka,
Mramorovaný korpus,
Mandlovo-kapučínový sen,
Višňový s čokoládou pro 9.B,
Jahodová louka,
Modelovací a potahovací hmota,
Stomix,
Karamelový dort,
Nepečený ovocný dort,
Ořechovo-karamelový klaun,
Nugátový dort,
Francouzské vánoční poleno,
Vojtíšek,
Košík,
Smetanový dort,
Zdobení dortu přes šablonu,
Kakaová poleva,
Tvarohová roláda s hruškami,
další recepty z kategorie Dezerty
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.