Maková po babičce
Ingredience
těsto: 500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
2 vrchovaté lžíce krystalového cukru
špetka soli
1 žloutek
6 lžic rozpuštěného másla
nastrouhaná půlka muškátového oříšku
1 lžička nastrouhané citronové kůry
30 g čerstvého droždí
náplň: 350 g mletého máku
10-12 lžic moučkového cukru (podle chuti)
5 lžic rumu
2 vrchovaté lžíce medu
200 ml uvařené kávy
Postup
Do mírně teplého mléka nasypeme cukr a rozdrobíme droždí. Přikryté necháme na teplém místě vzejít. Do mísy nasypeme mouku a promícháme se solí, muškátovým oříškem a citronovou kůrou. Přidáme žloutek, máslo a kvásek. Vařečkou důkladně vypracujeme hladké nelepivé těsto. Necháme pořádně nakynout. Pomletý mák smícháme s cukrem, přidáme rum, med, kávu a vymícháme kašovitou hmotu. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník. Potřeme náplní a srolujeme. Roládu přeneseme do bábovkové formy vymazané máslem a konce přes sebe přeložíme (měly by být tenší než prostředek rolády). Bábovku necháme ještě asi půl hodiny kynout ve formě. Pak vložíme do trouby vyhřáté na 170-180°C a upečeme dorůžova (50-60 minut). Je-li povrch bábovky brzy zbarvený, přikryjeme ji alobalem.
Podobné recepty:
Medovo - ořechové řezy,
Jogurtové řezy,
Medová bábovka,
Anglické suchárky,
Perník s tvarohovou mřížkou,
Pečený jahodový tvaroh,
Povidlová kvítečka,
Pivní štrůdl,
Rozpeky,
Pudinkové řezy od Kamily,
Bílkový chlebíček,
Mřížkový koláč s tvarohem,
Makový koláč od Petronily,
Tvarohové řezy s ovocem,
Olejová bábovka,
Tažená kynutá buchta,
Vanilkové řezy Vysočina,
Tvarohové řezy se slabým těstem ,
Pečený jahodový tvaroh,
Citronová buchta,
další recepty z kategorie Moučníky
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.