Jemný mazanec
Ingredience
250 ml mléka
500 g polohrubé mouky
3 žloutky
120 g másla nebo hery
120 g krystalového cukru
1 vanilkový cukr
30 g kvasnic
špetka soli
rozinky
1 žloutek a 1 lžíce mléka na potření
Postup
Z mléka, cukru a kvasnic uděláme kvásek. Do mísy prosijeme mouku, osolíme, přidáme žloutky, rozpuštěný tuk, kvásek a vypracujeme vláčné těsto. Je-li řídké, přidáme trochu mouky. Nakonec do těsta zapracujeme rozinky. Přikryjeme ho utěrkou a necháme pořádně nakynout. Máme-li pekárnu, dáme suroviny do ní a zapneme program Příprava těsta. Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozkrojíme na poloviny. Každou část znovu propracujeme a vytvoříme z ní kulatý bochánek. Oba položíme na plech vyložený papírem na pečení a necháme 20 - 30 minut kynout. Potřeme je žloutkem rozmíchaným se lžící mléka, nahoře nůžkama nastříhneme křížek a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme asi 40 minut. Pokud povrch mazanců rychle hnědne, přikryjeme je alobalem.
Podobné recepty:
Křehká buchta s jablky,
Papouškové řezy,
Sedmikráskový koláč,
Jahodový moučník,
Frgále,
Věnečky z odpalovaného těsta,
Čertovo hovínko,
Arašídová bábovka,
Koblihy z trouby,
Nebeská Máňa,
Čokoládový ježek ,
Velikonoční mazance,
Linecký strouhaný koláč,
Tvarohová bábovka,
Vánočka,
Krupicové flameri s čokoládou,
Pařížské kostky,
Ořechové rohlíčky,
Puntíkovaný perník,
Bábovka z pudinku,
další recepty z kategorie Moučníky
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.