Jemný mazanec
Ingredience
250 ml mléka
500 g polohrubé mouky
3 žloutky
120 g másla nebo hery
120 g krystalového cukru
1 vanilkový cukr
30 g kvasnic
špetka soli
rozinky
1 žloutek a 1 lžíce mléka na potření
Postup
Z mléka, cukru a kvasnic uděláme kvásek. Do mísy prosijeme mouku, osolíme, přidáme žloutky, rozpuštěný tuk, kvásek a vypracujeme vláčné těsto. Je-li řídké, přidáme trochu mouky. Nakonec do těsta zapracujeme rozinky. Přikryjeme ho utěrkou a necháme pořádně nakynout. Máme-li pekárnu, dáme suroviny do ní a zapneme program Příprava těsta. Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozkrojíme na poloviny. Každou část znovu propracujeme a vytvoříme z ní kulatý bochánek. Oba položíme na plech vyložený papírem na pečení a necháme 20 - 30 minut kynout. Potřeme je žloutkem rozmíchaným se lžící mléka, nahoře nůžkama nastříhneme křížek a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme asi 40 minut. Pokud povrch mazanců rychle hnědne, přikryjeme je alobalem.
Podobné recepty:
Fešácký tvarohový koláč,
Buchty s povidly,
Bramborové šátečky,
Šlehačková buchta,
Makové muffiny s překvapením,
Čokoládový mls,
Kynuté rohlíčky s tvarohem,
Mramorová bábovka s marmeládou,
Brusinková bábovka,
Lehký vánek,
Perník,
Ořechový věnec,
Jahodový koláč,
Nutellky,
Třená klasika,
Buchta s tvarohem,
Celozrnné košíčky s pudinkem,
Tvarohovo-jahodový dort,
Zlatá rybka,
Banánové muffiny,
další recepty z kategorie Moučníky
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.