Jemný mazanec

Hodnocení receptu

Ingredience

250 ml mléka
500 g polohrubé mouky
3 žloutky
120 g másla nebo hery
120 g krystalového cukru
1 vanilkový cukr
30 g kvasnic
špetka soli
rozinky
1 žloutek a 1 lžíce mléka na potření

Postup

Z mléka, cukru a kvasnic uděláme kvásek. Do mísy prosijeme mouku, osolíme, přidáme žloutky, rozpuštěný tuk, kvásek a vypracujeme vláčné těsto. Je-li řídké, přidáme trochu mouky. Nakonec do těsta zapracujeme rozinky. Přikryjeme ho utěrkou a necháme pořádně nakynout. Máme-li pekárnu, dáme suroviny do ní a zapneme program Příprava těsta. Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozkrojíme na poloviny. Každou část znovu propracujeme a vytvoříme z ní kulatý bochánek. Oba položíme na plech vyložený papírem na pečení a necháme 20 - 30 minut kynout. Potřeme je žloutkem rozmíchaným se lžící mléka, nahoře nůžkama nastříhneme křížek a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme asi 40 minut. Pokud povrch mazanců rychle hnědne, přikryjeme je alobalem.

Datum vložení inzerátu: 2011-07-11 18:12:16 | Zobrazeno: 0x

Diskuze k receptu

Partneři