Kynutá bábovka s rozinkami
Ingredience
250 ml mléka
20 g čerstvého droždí
100 g krystalového cukru
1 vanilkový cukr
3 žloutky
140 g másla
450 g polohrubé mouky
1 lžička citronové kůry
špetka soli
hrst rozinek
3-4 lžíce rumu
hrst posekaných ořechů
Postup
Rozinky den předem opereme a zalijeme rumem.
Do mírně teplého mléka nasypeme asi polovinu cukru a rozdrobíme droždí. Přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
V míse promícháme mouku se solí a citronovou kůrou. Přidáme zbytek cukru, rozpuštěné vlahé máslo, žloutky a kvásek. Vařečkou vypracujeme hladké těsto, které je hodně řidší než na buchty. Nakonec do těsta zapracujeme rozinky (pokud se všechen rum nevsákl, tak i s ním) a ořechy.
Těsto přemístíme do bábovkové formy vymazané máslem. Pokud nemáme hodně velkou bábovku, radši těsto rozdělíme do dvou menších (těsto během kynutí zvětší objem a při pečení se zvětší ještě víc).
Ve formě necháme kynout asi hodinu (dokud se objem výrazně nezvětší). Pak bábovku vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme do zhnědnutí povrchu (zkoušíme špejlí, doba pečení záleží na velikosti bábovky).
Podobné recepty:
Velká třená bábovka,
Kokosová kefírovka,
Kynutý jablečný závin,
Drobenkový koláč s ovocem,
Gottovy rohlíčky,
Kakaová buchta bez vajec a mléka,
Vrstvená bábovka s tvarohem,
Strakaté řezy,
Olejovka s jablíčkem ,
Nutellová bábovka,
Ovocný moučník pro začátečníky,
Maková stopadesátka,
Paví oko,
Jablkový pudinkový dort,
Muffiny hruškové,
Mramorovaná bábovka,
Střecha,
Šátečky s pudinkem a čokoládou,
Ořechový věnec,
Pařížské kostky,
další recepty z kategorie Moučníky
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.