Maková po babičce

Hodnocení receptu

Ingredience

těsto: 500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
2 vrchovaté lžíce krystalového cukru
špetka soli
1 žloutek
6 lžic rozpuštěného másla
nastrouhaná půlka muškátového oříšku
1 lžička nastrouhané citronové kůry
30 g čerstvého droždí
náplň: 350 g mletého máku
10-12 lžic moučkového cukru (podle chuti)
5 lžic rumu
2 vrchovaté lžíce medu
200 ml uvařené kávy

Postup

Do mírně teplého mléka nasypeme cukr a rozdrobíme droždí. Přikryté necháme na teplém místě vzejít. Do mísy nasypeme mouku a promícháme se solí, muškátovým oříškem a citronovou kůrou. Přidáme žloutek, máslo a kvásek. Vařečkou důkladně vypracujeme hladké nelepivé těsto. Necháme pořádně nakynout. Pomletý mák smícháme s cukrem, přidáme rum, med, kávu a vymícháme kašovitou hmotu. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník. Potřeme náplní a srolujeme. Roládu přeneseme do bábovkové formy vymazané máslem a konce přes sebe přeložíme (měly by být tenší než prostředek rolády). Bábovku necháme ještě asi půl hodiny kynout ve formě. Pak vložíme do trouby vyhřáté na 170-180°C a upečeme dorůžova (50-60 minut). Je-li povrch bábovky brzy zbarvený, přikryjeme ji alobalem.

Datum vložení inzerátu: 2011-07-11 18:24:24 | Zobrazeno: 0x

Diskuze k receptu

Partneři