Povidlový koláč s mandlemi
Ingredience
těsto: 650 g hladké mouky
200 g cukru krupice
2 vejce
150 ml mléka
150 g rozpuštěné hery
špetka soli
1 kostka (42 g) čerstvých kvasnic
na povrch: 1 kelímek povidel (440 g)
2 lžíce rumu
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky mletého badyánu
1 vanilkový cukr
100 g mandlí
drobenka: 3 lžíce mletého cukru
4 lžíce hrubé mouky
asi 2 - 3 lžíce másla
Postup
Suroviny vložíme do pekárny (napřed tekuté, pak sypké, nakonec kvasnice) a zapneme program příprava těsta nebo vypracujeme těsto ručně. Je-li třeba, přidáme trošku mouky. Po vykynutí je rozdělíme na poloviny. Každou polovinu roztáhneme rukama na plech vyložený papírem na pečení nebo vymazaný. Potřeme polovinou povidel, posypeme polovinou posekaných mandlí a polovinou drobenky. Necháme ještě chvíli kynout na plechu a pak upečeme v troubě vyhřáté na 200°C do zrůžovění okrajů (asi 15 minut).
Povidla: povidla ve vodní lázni zahřejeme, smícháme s rumem, cukrem a kořením.
Drobenka: na talíř nebo do misky dáme mouku, cukr a máslo a rukama zpracováváme dohromady až vznikne drobenka žádané konzistence. Podle potřeby můžeme přidat kousek másla nebo trochu mouky.
Podobné recepty:
Věnečky z odpalovaného těsta,
Perníčky s mandlí,
Meruňkové čtverce s tvarohem,
Rozkvetlé muffiny doktora Oetkera,
Šlehačková bábovka 2,
Bábovka z pudinku,
Tvarohovo-maková bábovka,
Tvarohové koláčky,
Perníková bábovka,
Ananasová bábovka,
Loupáčky z pekárny,
Maková po babičce,
Ořechové rohlíčky,
Bramborový makovec ,
Bábovka s jablky a skořicí,
Babiččin perník,
Jahodová Charlotte,
Pařížské kostky,
Bábovka Nikolka,
Karamelové řezy s tvarohem,
další recepty z kategorie Moučníky
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.