Velikonoční mazance

Hodnocení receptu

Ingredience

1 kg polohrubé mouky
500 ml mléka
250 g másla nebo hery (dala jsem napůl)
1 lžička soli
180 g krystalového cukru
5 žloutků
60 g čerstvého droždí
1 lžička strouhané citronové kůry
špetka strouhaného muškátového oříšku
100 g rozinek předem namočených v rumu
1 vejce a 1 lžíce mléka na potření
hrstka mandlových lupínků

Postup

Do nádoby pekárny nalijeme mléko, rozpuštěný vlahý tuk, žloutky, nasypeme cukr, sůl a mouku. Do důlku v mouce rozdrobíme droždí, do jednoho rohu nádoby dáme citronovou kůru a do jiného muškátový oříšek. Necháme vypracovat a vykynout těsto. Po zvukovém signálu přidáme rozinky, klidně i s troškou rumu.

Vykynuté těsto rozdělíme na 4 stejné díly. Z každého vytvarujeme mazanec, položíme na plech vyložený papírem na pečení a necháme 15-20 minut dokynout.

Vejce rozšleháme se s lžící mléka, mazance potřeme a nahoru doprostřed každého nůžkama nastříhneme malý křížek. Posypeme je mandlovými lupíny a ve vyhřáté troubě pomalu upečeme (180°C, cca 40 minut).

Datum vložení inzerátu: 2011-07-11 19:23:21 | Zobrazeno: 0x

Diskuze k receptu

Partneři