Velikonoční propletenec
Ingredience
těsto: 250 ml mléka
špetka soli
90 g krystalového cukru
2 vejce
80 g oleje
500 g polohrubé mouky
42 g čerstvého droždí
maková náplň: 150 g mletého máku
trochu mléka
moučkový cukr dle chuti
špetka mletého hřebíčku
povidlová náplň: 150 g povidel
několik lžic rumu
špetka mletého badyánu
tvarohová náplň: 250 g měkkého tvarohu
1 žloutek
1 vanilkový cukr
moučkový cukr dle chuti
perníková náplň: 150 g strouhaného perníku
2-3 lžíce medu
3-4 lžíce rumu
trochu mléka
dále: 1 vejce na potření
sekané ořechy na posypání
Postup
Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, podle potřeby přidáme mouku. Necháme nakynout, až zdvojnásobí objem.
Nakynuté těsto rozdělíme na 4 stejné díly a vytvoříme z nich bochánky. Každý rozválíme na dlouhou placku, viz foto. Na každou natřeme jednu náplň a svineme. Spoje těsta dobře přimáčkneme. Tím získáme čtyři prameny, které spleteme jako když se plete vánočka.
Pletenec přemístíme do sádlem vymazaného pekáče a necháme ještě chvíli kynout. Pak potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme posekanými ořechy a vložíme do trouby. Pomalu upečeme (180°C, cca 60 minut).
Podobné recepty:
Řezy rafaelo ,
Pečený jahodový tvaroh,
Tvarohová bábovka nepečená,
Vyběhlíci,
Tvarohový koláč (nízkokalorický),
Vanilkové řezy Vysočina,
Tvarohová zebra,
Čokooříškové bábovičky,
Jemný ovocný moučník,
Staročeská vánočka ,
Buchta s tvarohem,
Citronové želé,
Tvarohová bábovka s ovocem,
Prázdninová bublanina,
Tvarohová bábovka s pudinkem,
Podmáslová bábovka,
Mazanec - bábovka,
Rychlý švestkový koláč,
Babiččin štrůdl,
Koláč s hroznovým vínem ,
další recepty z kategorie Moučníky
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.