Velikonoční propletenec

Hodnocení receptu

Ingredience

těsto: 250 ml mléka
špetka soli
90 g krystalového cukru
2 vejce
80 g oleje
500 g polohrubé mouky
42 g čerstvého droždí
maková náplň: 150 g mletého máku
trochu mléka
moučkový cukr dle chuti
špetka mletého hřebíčku
povidlová náplň: 150 g povidel
několik lžic rumu
špetka mletého badyánu
tvarohová náplň: 250 g měkkého tvarohu
1 žloutek
1 vanilkový cukr
moučkový cukr dle chuti
perníková náplň: 150 g strouhaného perníku
2-3 lžíce medu
3-4 lžíce rumu
trochu mléka
dále: 1 vejce na potření
sekané ořechy na posypání

Postup

Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, podle potřeby přidáme mouku. Necháme nakynout, až zdvojnásobí objem.

Nakynuté těsto rozdělíme na 4 stejné díly a vytvoříme z nich bochánky. Každý rozválíme na dlouhou placku, viz foto. Na každou natřeme jednu náplň a svineme. Spoje těsta dobře přimáčkneme. Tím získáme čtyři prameny, které spleteme jako když se plete vánočka.

Pletenec přemístíme do sádlem vymazaného pekáče a necháme ještě chvíli kynout. Pak potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme posekanými ořechy a vložíme do trouby. Pomalu upečeme (180°C, cca 60 minut).

Datum vložení inzerátu: 2011-07-11 19:24:33 | Zobrazeno: 0x

Diskuze k receptu

Partneři