Nebe v hubě

Hodnocení receptu

Ingredience

těsto: 500 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
200 g hery
2 lžíce medu
2 lžičky sody
2 vejce
2 lžíce mléka
griliáž: 120 g másla
80 g cukru krupice
3 lžíce medu
350 g nahrubo nasekaných ořechů
krém: 300 ml mléka
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce solamylu
90 g cukru krupice
250 g másla
1 vanilkový cukr
šťáva z půlky citronu
dále: rum

Postup

Na vále zpracujeme rukama hladké těsto. Rozdělíme je na poloviny. Každou polovinu položíme na plech vyložený papírem na pečení a těsto rozválíme po celém plechu.
Do kastrolu dáme máslo, med a cukr. Za stálého míchání přivedeme k varu a necháme vzkypět. Přisypeme ořechy a mícháme až se prohřejí a směs zkaramelizuje. Pozor, nesmí začít tuhnout. Horkou směs okamžitě rozložíme na celý povrch těsta na jednom plechu. Musíme pracovat rychle, směs při chladnutí tuhne a pak už se s ní nedá pohnout. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a upečeme (asi 10-12 minut) do zezlátnutí okrajů. Stejně pak upečeme i holé těsto na druhém plechu. Oba upečené pláty položíme na rovný podklad a necháme vychladnout. Po vychladnutí jsou obě placky tvrdé.
Krém: z mléka odebereme trochu do hrnku a rozmícháme v něm mouku a solamyl. Ostatní mléko zahříváme v malém hrnci. K horkému přilijeme obsah hrnku, přidáme cukr a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Necháme vychladnout a vmícháme citronovou šťávu. Máslo ušleháme s jedním vanilkovým cukrem a po lžících do něj zašleháme vychladlou kaši. Pořádně vyšleháme.
Upečený plát těsta bez ořechů pořádně pokropíme rumem (cca 1 dl i víc) a rozetřeme na něj všechen krém. Přiložíme plát s ořechy a lehce přitlačíme. Necháme minimálně jeden den (lépe dva) uležet v chladu.

Datum vložení inzerátu: 2011-07-13 18:27:45 | Zobrazeno: 0x

Diskuze k receptu

Partneři