Hruškový kynutý koláč
Ingredience
těsto: 300 g hladké mouky
300 g polohrubé mouky
špetka soli
2 lžíce krystalového cukru
300 ml mléka
2 vejce
125 g rozpuštěného másla
30 g droždí
hrušky
drobenka: 2 hrstky hrubé mouky
o trochu méně cukru krupice
malá hrstka pomletých ořechů
máslo
na dokončení: kousek másla
lžíce rumu
Postup
Do mírně teplého mléka zamícháme cukr a rozdrobíme droždí. Přikryjeme a necháme vzejít.
Do mísy nasypeme mouku, osolíme, přidáme vejce, rozpuštěné máslo a vzejitý kvásek. Vypracujeme těsto a necháme nakynout. Pokud je řídké, přidáme trochu mouky.
Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou dáme na plech vyložený papírem na pečení a rukama roztlačíme po celém plechu. Poklademe na plátky nakrájenými hruškami, posypeme drobenkou a necháme na plechu chvíli kynout.
Upečeme ve vyhřáté troubě do zrůžovění okrajů (200°C, 15-20 minut). Ihned po vytažení pokapeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.
Drobenka: do misky dáme mouku, cukr a asi tři lžíce másla. Rukama zpracujeme. Když je drobenka suchá, přidáme máslo, když je příliš mazlavá, přisypeme mouku. Nakonec do ní zapracujeme ořechy.
Podobné recepty:
Tvarohovo-šlehačkový dort,
Medové řezy,
Vídeňský zákusek,
Jablečné řezy,
Nutellová bábovka,
Nekynuté řezy,
Karamelové řezy s tvarohem,
Božský perník,
Bábovka karamelová,
Mřížkový koláč s marmeládou,
Ovocný koláč od Pidly,
Meruňkový koláč s tvarohem,
Bábovka z vaječného likéru,
Bábovka s kokosem a čokoládou,
Bábovka z vaječného likéru,
Medová bábovka s jablky,
Broskvová buchta,
Makový koláč od Petronily,
Babiččin štrůdl,
Perník od Terky,
další recepty z kategorie Moučníky
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.