Jablkový koláč s griliáží
Ingredience
těsto: 200 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
2 lžičky sušeného droždí
špetka soli
1 vanilkový cukr
3 lžíce krystalového cukru
2 vejce
125 ml mléka
100 g hery
1 lžíce citronové šťávy
tvarohová náplň: 500 g měkkého tvarohu
5 lžic moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 vejce
2 lžíce citronové šťávy
1 vanilkový pudinkový prášek
asi 5 lžic mléka
dále: 6-8 jablek
4 lžíce meruňkové marmelády
griliáž (koupíme hotovou)
Postup
Smícháme všechny sypké suroviny na těsto. Přidáme vejce, rozpuštěnou heru, citronovou šťávu, mléko a vařečkou vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na mísu. Necháme v teple přikryté utěrkou kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Zatím připravíme náplň důkladným promícháním všech surovin. Marmeládu rozvaříme s troškou vody (množství podle hustoty marmelády), aby šla snadno roztírat.
Vykynuté těsto vyklopíme na plech vyložený papírem na pečení a rukama potřenýma olejem roztáhneme po celém plechu. Na těsto natřeme tvarohovou náplň a poklademe ji plátky oloupaných jablek. Vložíme do trouby vyhřáté na 190-200°C a pečeme asi 20 minut. Hned po vytažení z trouby potřeme povrch rozvařenou marmeládou a posypeme griliáží. Necháme vychladnout.
Podobné recepty:
Perník od Terky,
Krupicová bábovka,
Miňonková bábovka,
Obyčejné buchty,
Pudinkové kostky od Irči,
Větrníčky,
Podmáslové muffiny s broskví,
Půlroční koláčky,
Medovo - ořechové řezy,
Kropenatá bábovka,
Plundry,
Ořechový věnec,
Tvarohové šátečky,
Povidlový koláč s mandlemi,
Rychlá bábovka s olejem,
Řezy raffaelo,
Celozrnné slepované cukroví,
Mraky,
Žloutkové řezy,
Jahodový moučník,
další recepty z kategorie Moučníky
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.