Mřížkový koláč s jablky
Ingredience
400 g hladké mouky
180 g mletého cukru
180 g tuku (máslo nebo hera)
70 ml mléka
1 vejce
1 prášek do pečiva
asi 3/4 kg jablek
5 lžic krystalového cukru
rozinky
skořice
Postup
Jablka zbavíme slupek a jádřinců, nakrájíme na malé kousky či plátky. Dáme do rendlíku, podlijeme troškou vody, zasypeme krystalem a podusíme do změknutí (3-5 minut). Na vále smícháme mouku s práškem do pečiva a cukrem. Uprostřed hromádky vyhloubíme důlek a kolem dokola poklademe kousky změklého tuku. Do důlku vlijeme mléko a vejce. Nejprve vidličkou a pak rukama vypracujeme hladké těsto. Při zpracovávání můžeme občas podsypat moukou. Asi pětinu těsta odkrojíme a dáme stranou. Větší část vyválíme na obdélník velikosti plechu a pomocí válečku přeneseme na plech vyložený papírem na pečení nebo vymazaný a vysypaný hrubou moukou. Pozor, chce to trochu cvik, těsto je dost měkké a špatně se s ním manipuluje. Na plechu na těsto rozložíme vychlazená, zcezená a okapaná jablka, můžeme posypat rozinkami případně skořicí. Zbývající těsto rozválíme na placku a rádýlkem nebo nožem rozkrájíme na proužky široké asi 1 cm. Z těch utvoříme na jablkách mřížku a ve vyhřáté troubě upečeme dorůžova.
Podobné recepty:
Tvarohové koláčky,
Koláč 30-20-1,
Rychlá olejová bábovka,
Jahodové řezy,
Plněné rohlíčky,
Pudinková bábovka,
Skorojogobella,
Tiramisu,
Prošívaná deka,
Bábovka kominíček,
Mrkváče s ořechovou nádivkou,
Makový koláč od Petronily,
Kynutý jablečný závin,
Starodávné buchty,
Jablkové řezy,
Pletence tří chutí,
Medové řezy,
Bábovka z pudinku,
Čokobuchta á la brownies,
Buchta s podmáslím ,
další recepty z kategorie Moučníky
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.