Větrníčky
Ingredience
těsto: 260 ml mléka
100 g másla nebo hery
160 g hladké mouky
špetka soli
4 celá vejce
1/2 lžičky prášku do pečiva
krém: 1/2 l mléka
0,5 dcl rumu
1 a 1/2 sáčku vanilkového pudinku
125g másla
100 g moučkového přesátého cukru
karamelová šlehačka: 2 smetany ke šlehání po 250 ml
200 g krystalového cukru
Postup
Do mléka dáme tuk se špetkou soli a zahřejeme k varu. Do vařícího mléka vsypeme mouku, odtáhneme z ohně, zamícháme a opět dáme za stálého míchání na plotnu, aby se mouka propařila. Vznikne hladké lesklé těsto, které se nechytá stěny nádoby. Necháme chvíli vychladnout, přendáme do mísy a do částečně prochladlého vmícháme jedno vejce po druhém a nakonec prášek do pečiva. Plechy vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Kulatým vykrajovátkem nebo skleničkou si do mouky "natiskáme" kolečka o průměru 4 - 5 cm. Těsto dáme do plátěného pytlíku s trubičkou a na předtištěná kolečka stříkáme větrníčky. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 230°C, po deseti minutách ztlumíme na 180°C a ještě pečeme dalších 10 minut. Během prvních 10 minut troubu v žádném případě neotvírat. Hned po vytažení z trouby každý kousek rozkrojíme. Po vychladnutí nastříkáme do každého větrníku trochu krému a na něj vrstvu karamelové šlehačky. Povrch pocukrujeme nebo potřeme polevou.
Příprava krému: Z mléka, rumu a pudinkového prášku uvaříme pudink. Máslo s cukrem dobře vyšleháme. Do ušlehaného másla po částech vešleháme zchladlý (ale ne moc studený) pudink.
Karamelová šlehačka: Do rendlíku vylijeme jednu smetanu a zahřejeme, aby byla horká. Cukr dáme do většího hrnce a za stálého míchání zahříváme, až se rozpustí a zezlátne. Odstavíme z plotny a vlijeme horkou smetanu. Stále mícháme, dokud se cukr ve smetaně úplně nerozpustí. Pozor, při nalití smetany do cukru se prudce vyvalí hustý oblak velmi horké páry a celé to vzkypí (proto ten velký hrnec), je třeba rychle míchat. Během rozpouštění cukru ve smetaně vrátíme na chvíli na horkou plotnu, hmota by se měla aspoň minutu vařit. Pak necháme vychladnout a dáme do ledničky do druhého dne. Druhý den k této hmotě (přes noc dost zhoustne) přimícháme druhou smetanu a elektrickým šlehačem na nejvyšší obrátky ušleháme do hustého krému (trvá to asi pět minut).
Podobné recepty:
Perník z cukety,
Honzova vánočka,
Miňonková bábovka,
Kynutá čokoládová bábovka,
Čokomejlovky,
Velké koláče,
Rychlá olejová bábovka,
Banánová bábovka,
Bábovka kominíček,
Tvarohovo-višňový závin,
Fešácký tvarohový koláč,
Americký koláč,
Tvarohovo-krupicový koláč,
Kokosové muffiny,
Jogurtové řezy,
Krupicová bábovka,
Jidáše,
Jahodové srdce,
Vanilkové řezy Vysočina,
Křehký tvarohový koláč,
další recepty z kategorie Moučníky
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.