Staročeská vánočka
Ingredience
250 g hrubé mouky
250 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
3 žloutky
120 g moučkového cukru
150 g másla
3 dl mléka
42 g droždí
hrstka rozinek
kůra z citronu
vejce na potření
mandle
Čas přípravy
120 minut
Postup
Žloutky, cukr a změklé máslo ušleháme do krému. Z teplého mléka, trochy cukru a droždí připravíme kvásek. Mouku osolíme, vmícháme vaječný krém, vzešlý kvásek, spařené rozinky a nastrouhanou citronovou kůru. Vypracujeme hladké tužší těsto, posypeme ho trochou hladké mouky, přikryjeme utěrkou a v míse necháme vykynout. Pak ho rozdělíme na 7 větších a 2 menší díly, z nichž vyválíme prameny. Nejprve spleteme do copu 4 prameny, pak tři a nakonec dva tenké stočíme do spirály. Vánočku spíchneme špejlí, potřeme vejcem a posypeme mandlemi. Necháme ještě 20 minut kynout a pak dáme do předehřáté trouby a pečeme asi hodinu při 180°C. Ke konci pečení teplotu snížíme aby se vánočka nepálila.
Podobné recepty:
Sypaná buchta,
Jablkový závin tažený,
Oříšková s čokoládou,
Střecha z Be-be sušenek,
Domažlický koláč ,
Lívance,
Frgále hruškové,
Čokomejlovky,
Jahodový koláč,
Papouškové řezy,
Bábovka Nikolka,
Brusinková bábovka,
Tmavá buchta Jarka,
Jednoduché kokosové řezy,
Bílkový chlebíček 1,
Ořechová náplň na šneky,
Sladké mámení,
Ovocný koláč - rychlovka,
Bábovka z pudinku,
Tvarohovo-pudinkové řezy,
další recepty z kategorie Moučníky
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.