Staročeská vánočka

Hodnocení receptu

Ingredience

250 g hrubé mouky
250 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
3 žloutky
120 g moučkového cukru
150 g másla
3 dl mléka
42 g droždí
hrstka rozinek
kůra z citronu
vejce na potření
mandle

Čas přípravy

120 minut

Postup

Žloutky, cukr a změklé máslo ušleháme do krému. Z teplého mléka, trochy cukru a droždí připravíme kvásek. Mouku osolíme, vmícháme vaječný krém, vzešlý kvásek, spařené rozinky a nastrouhanou citronovou kůru. Vypracujeme hladké tužší těsto, posypeme ho trochou hladké mouky, přikryjeme utěrkou a v míse necháme vykynout. Pak ho rozdělíme na 7 větších a 2 menší díly, z nichž vyválíme prameny. Nejprve spleteme do copu 4 prameny, pak tři a nakonec dva tenké stočíme do spirály. Vánočku spíchneme špejlí, potřeme vejcem a posypeme mandlemi. Necháme ještě 20 minut kynout a pak dáme do předehřáté trouby a pečeme asi hodinu při 180°C. Ke konci pečení teplotu snížíme aby se vánočka nepálila.

Datum vložení inzerátu: 2011-07-05 14:08:17 | Zobrazeno: 0x

Diskuze k receptu

Partneři