Jihočeské zelňáky
Ingredience
1 sáček kysaného zelí
mouka (asi 30 dkg)
2 vejce
25 dkg sádla – 1 balení (nebo jiný tuk – Hera, Lukana,… ale ze sádla jsou ty pravé)
sůl
kmín – nejlépe drcený
Čas přípravy
60 minut
Postup
Kysané zelí smícháme s vejci, polovinou sádla, lžičkou soli a lžičkou kmínu a přidáváme mouku dokud se těsto nepřestane lepit. Ze začátku je možné použít měchačku, pak musejí na řadu přijít ruce (před zaděláním těsta doporučuji umýt, a i po něm, je to pěkná patlačka)
Na pomoučeném válu z těsta postupně vyválíme asi ½ cm vysoké placky (vyjde to asi na třikrát), které rozkrájíme rádýlkem na čtverce nebo vykrájíme kovovým kolečkem na kolečka (kolečka jsou pracnější). Tato kolečka nebo čtverečky dáme na rozpuštěným sádlem vymazaný plech a ještě je tím sádlem potřeme seshora. Dáme péci asi na 180 °C. Až začnou zlátnout, tak je všechny na plechu otočíme a dopečeme.
Různé variace těchto základních zelňáků: do těsta možno přidat trochu pepře, nebo kousíčky škvarků, nebo kousíčky uzeného)
Podobné recepty:
Sýrové totellini,
Pikantní pečená cuketa,
Savojský quiche,
Bretaňské fazole,
Knedlíkové omelety dědečka z Kunovic,
Chalupářská omeleta,
Krokodýl,
Zapečené brambory s ředkvičkami,
Kynuté trojlístky,
Strouhanec s mákem,
Sýrový nákyp,
Penne arrabbiata (Naštvané penne),
Celozrnný pšeničný bochník,
Cuketová pánev,
Zapečená růžičková kapusta,
Čínské nudle,
Čočka s rýží,
Šumava - chléb,
Pečený sýr,
Sýrové krokety,
další recepty z kategorie Bezmasá jídla
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.