Medovník
Ingredience
těsto: 100 g másla
3 - 4 lžíce medu
150 g cukru krupice
50 ml mléka
2 vejce
2 lžíce octa
450 - 500 g hladké mouky
1 lžíce jedlé sody
krém: 500 ml mléka
100 g solamylu
200 g cukru krupice
třetina plechovky Salka
300 g másla
dále: 50 g mletých ořechů
Postup
Máslo s medem, cukrem a mlékem rozpustíme za stálého míchání na mírném ohni. Stáhneme z plotýnky a vmícháme vejce a ocet. Dobře promícháme. Vlejeme do mouky prosáté se sodou a vypracujeme hladké nelepivé těsto (napřed v míse, pak na vále, podle potřeby můžeme přidat mouku). Těsto rozdělíme na 4 - 8 stejných dílů. Každý díl vyválíme na papíře na pečení na tenkou placku a upečeme v troubě vyhřáté na 200°C dozlatova (5 - 6 minut). Necháme je vychladnout. Zatím připravíme krém: mléko s cukrem a solamylem uvaříme na kaši, necháme vychladnout. Rozšleháme šlehačem a postupně přidáváme změklé máslo a zkaramelizované salko (den předem uvařené 90 minut). Podle chuti můžeme přidat rum a vyšleháme na hladký krém. Z vychladlých placek vykrojíme požadovaný tvar (nejlépe podle dortové formy). Každou placku pomažeme krémem a naskládáme je na sebe. Celý medovník potřeme i ze stran a shora. Odřezky upečeného těsta rozdrtíme, smícháme s mletými ořechy a touto směsí obalíme krémem potřený medovník. Část horní plochy můžeme pokrýt marcipánem. Libovolně dozdobíme. Medovník je nutné nechat minimálně jeden den, ale lépe dva, uležet.
Podobné recepty:
Pařížské palačinky,
Pro fotbalistu,
Karamelový dort,
Pěnová hmota do indiánků,
Meruňkový zkušební,
Jahodová zmrzlina s tvarohem,
Srdce pro babičku,
Chlebový dort,
Rozkvetlá bábovka,
Mramorovaný korpus,
Půlnoční dort,
Višňová roláda,
Okno,
Šlehačkový dortík,
Drak,
Pro pana doktora,
Pudinkové kostky s tvarohem - bez mouky!,
Třepací dort hnědý,
Cukrová poleva,
Šlehačkovo-jahodový dezert,
další recepty z kategorie Dezerty
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.