Medovník

Hodnocení receptu

Ingredience

těsto: 100 g másla
3 - 4 lžíce medu
150 g cukru krupice
50 ml mléka
2 vejce
2 lžíce octa
450 - 500 g hladké mouky
1 lžíce jedlé sody
krém: 500 ml mléka
100 g solamylu
200 g cukru krupice
třetina plechovky Salka
300 g másla
dále: 50 g mletých ořechů

Postup

Máslo s medem, cukrem a mlékem rozpustíme za stálého míchání na mírném ohni. Stáhneme z plotýnky a vmícháme vejce a ocet. Dobře promícháme. Vlejeme do mouky prosáté se sodou a vypracujeme hladké nelepivé těsto (napřed v míse, pak na vále, podle potřeby můžeme přidat mouku). Těsto rozdělíme na 4 - 8 stejných dílů. Každý díl vyválíme na papíře na pečení na tenkou placku a upečeme v troubě vyhřáté na 200°C dozlatova (5 - 6 minut). Necháme je vychladnout. Zatím připravíme krém: mléko s cukrem a solamylem uvaříme na kaši, necháme vychladnout. Rozšleháme šlehačem a postupně přidáváme změklé máslo a zkaramelizované salko (den předem uvařené 90 minut). Podle chuti můžeme přidat rum a vyšleháme na hladký krém. Z vychladlých placek vykrojíme požadovaný tvar (nejlépe podle dortové formy). Každou placku pomažeme krémem a naskládáme je na sebe. Celý medovník potřeme i ze stran a shora. Odřezky upečeného těsta rozdrtíme, smícháme s mletými ořechy a touto směsí obalíme krémem potřený medovník. Část horní plochy můžeme pokrýt marcipánem. Libovolně dozdobíme. Medovník je nutné nechat minimálně jeden den, ale lépe dva, uležet.

Datum vložení inzerátu: 2011-07-13 21:58:43 | Zobrazeno: 0x

Diskuze k receptu

Partneři