Jablíčkový dort

Hodnocení receptu

Ingredience

korpus: 4 vejce
200 g cukru krupice
10 lžic horké vody
200 g polohrubé mouky
100 g mletých vlašských nebo lískových ořechů
1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
špetka soli
náplň: 800 g nastrouhaných jablek
2 vanilkové pudinkové prášky
2 sáčky vanilkového cukru
80 g cukru krupice
500 ml vody
citronová šťáva
špetka skořice
dále: smetana ke šlehání
cukrářské piškoty
červené a zelené dortové želé

Postup

Upečeme oříškový korpus a necháme vychladnout (nejlépe do druhého dne). Jablka nahrubo nastrouháme, zalijeme částí vody, zasypeme cukrem a chvíli necháme povařit. Ve zbytku vody rozmícháme pudinkové prášky, nalijeme do hrnce s jablky a povaříme ještě chvíli. Odstavíme a dochutíme citronovou šťávou a skořicí. Korpus vodorovně rozpůlíme. Na dno dortové formy vypláchnuté studenou vodou nalijeme asi centimetrovou vrstvu jablečné hmoty. Na ni položíme půlku korpusu. Zalijeme zbytkem jablek a přikryjeme druhou částí korpusu. Necháme vychladnout a uložíme do ledničky do druhého dne. Ztuhlý dort opatrně objedeme nožem kolem formy, odstraníme boční stěnu a dort překlopíme dnem formy nahoru. Dno opatrně sloupneme z povrchu. Boční stěnu dortu potřeme ušlehanou šlehačkou a nalepíme piškoty jeden vedle druhého. Zbytkem šlehačky ozdobíme povrch. Dortové želé připravíme podle návodu na sáčku a nalijeme do větší nádoby s rovným dnem asi do výšky 1 cm. Po ztuhnutí vyklopíme a vykrajovátkem vykrájíme jablíčka (nebo jiné tvary) na ozdobu.

Datum vložení inzerátu: 2011-07-13 22:05:51 | Zobrazeno: 0x

Diskuze k receptu

Partneři