Kniha
Ingredience
ořechové těsto: 12 vajec
480 g cukru krupice
360 g hladké mouky
120 g mletých ořechů
těsto na roládku: 2 vejce
80 g cukru krupice
80 g hladké mouky
2 lžíce oleje
krém: 500 g másla
600 ml mléka
2 sáčky vanilkového pudinku
2 vanilkové cukry
240 g moučkového cukru
100 g čokolády na vaření
marcipán: 1 salko
1 krabice sušeného mléka (400 g)
trochu oleje
moučkový cukr
1 lžička mandlového aroma
dále: 1/2 - 1 dl rumu
Postup
korpus: 6 bílků šleháme s 240 g cukru do hustého sněhu. Postupně po jednom důkladně zašleháme 6 žloutků. Lehce vařečkou vmícháme 180 g mouky smíchané se 60 g ořechů. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme dorůžova (asi 8 minut při 200°C). Stejným způsobem vyrobíme ještě jeden ořechový plát. Necháme vychladnout. Z každého upečeného plátu ukrojíme 2/3 a poskládáme na sebe ( 1. vrstva - 2/3 jednoho plátu, 2. vrstva - 2/3 druhého plátu, 3. vrstva - dvě zbylé třetiny položíme těsně vedle sebe). Ostrým nožem zarovnáme případné nesrovnalosti. Připravíme čokoládový krém z dvojité dávky. Každou vrstvu korpusu pokropíme rumem, pomažeme vrstvou krému a znovu je naskládáme na sebe. Krémem potřeme i boky a povrch dortu. Dáme vychladit do ledničky. Vyrobíme marcipán ze salka. Část obarvíme na hnědo, tu použijeme na hřbet knihy. Ze zbytku hnědého a části neobarveného marcipánu uděláme marcipán mramorovaný a ten použijeme na desky knihy. Listy uděláme z dlouhého proužku neobarveného marcipánu, do kterého dlouhým ostrým předmětem, např. dlouhé pravítko, vytlačíme rýhy. Ozdobíme "diplomem" a zbytky marcipánu. Diplom: bílky s cukrem ušleháme, po jednom vešleháme bílky a 2 lžíce oleje a vmícháme zlehka mouku. Rozetřeme na menší plech a rychle upečeme (6 - 7 minut při 200°C). Hned po vytažení z trouby překlopíme na utěrku poprášenou moukou, stáhneme papír na pečení a srolujeme. Necháme vychladnout. Studené rozmotáme, potřeme krémem a vyrobíme roládku potřebné velikosti. Pomažeme krémem i po povrchu, dáme ztuhnout do ledničky a studenou potáhneme marcipánem.
Podobné recepty:
Vanilkový krém s gustinem,
Tučňáci,
Varna - potahovací a modelovací hmota,
Autíčkový bez mléčné bílkoviny,
Traktor,
Mramorovaný s mečem,
Lososový dortík,
Kávový dortík,
Melounový dezert,
Dvoubarevná roláda,
Červené růže,
Čokoládový s kapučínem,
Variace na písecký dort,
Osvěžující stracciatela,
Vojtíšek,
Čoko-smetanová poleva na dort,
Dort za sběr 1,
Ořechový korpus s krupicí,
S ovocem a se šlehačkou,
Zdobení dortu přes šablonu,
další recepty z kategorie Dezerty
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.