Lososový dortík
Ingredience
těsto: 4 vejce
špetka soli
160 g cukru krupice
160 g polohrubé mouky
4 lžíce oleje
krém: 400 ml jahodové šťávy
1 pudinkový prášek s jahodovou příchutí
1 lžíce polohrubé mouky
250 g másla
dokončení: 90 - 100 g bonbónů Dulcia (druh pěnových bonbónů marshmallows)
lžíce citronové šťávy
moučkový cukr podle potřeby
Postup
Šleháme bílky se špetkou soli. Až se vytvoří bílá pěna, postupně přidáváme cukr a našleháme do hustého sněhu. Do něho po jednom postupně vešleháváme žloutky, olej a nakonec zlehka vařečkou vmícháme mouku (část mouky jsem nahradila mletými oříšky, není nutné). Těsto rozetřeme do kulaté formy (průměr 18 cm), jejíž dno jsme vymazali a vysypali moukou. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 30 minut. Necháme vychladnout. Teprve potom opatrně nožem odkrojíme od boční stěny formy a vyjmeme. Vychladlý korpus dvakrát prořízneme (lépe až druhý den). Krém: pudink a mouku rozmícháme v troše šťávy, zbytek zahříváme v hrnci. Do horké šťávy vlijeme obsah hrnku a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Necháme vychladnout. Máslo s cukrem vyšleháme do bílé pěny a postupně zašleháme vychladlou jahodovou kaši. Jednotlivé pláty korpusu pokropíme jahodovou šťávou, pomažeme krémem, naskládáme na sebe. Krémem potřeme celý dortík i zvenku (horní stranu a boky). Necháme vychladit. Bonbóny s citronovou šťávou dáme do misky a vložíme do mikrovlnky. Zapneme na plný výkon na 50 s. Bonbóny se roztaví a nafouknou, vznikne lepkavá hmota. Do ní postupně zapracováváme prosátý cukr, dokud nevznikne pružná hmota krásné lososové barvy, ze které se dá modelovat. Za stálého podsypávání cukrem ji rozválíme na tenko (asi 2 - 3 mm) a potáhneme jí vychlazený dortík. Zbytkem hmoty libovolně dozdobíme.
Podobné recepty:
Smrt čokoládou,
Žloutkové řezy,
Slaná cuketová bábovka,
Šlehačkovo-pudinkový dezert,
Jubilant,
Tři květiny pro dědečka,
Pařížská šlehačka 1,
Meďáky,
Mašličkový,
Šlehačková bomba s ovocem,
Dort panenka (ananasový),
Tatrankové pracny s kokosem,
Formule 1,
Taštičky z lístkového těsta plněná brynzou,
Dort panenka (ořechový),
Krabdort,
Kakaový korpus,
Staročeské lívance,
Pomerančový dort,
Roláda bez mouky,
další recepty z kategorie Dezerty
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.