Modrozelený s lentilkami
Ingredience
velký korpus: 6 vajec
240 g cukru krupice
6 lžic oleje
20 g kakaového prášku
220 g hladké mouky
malý korpus: 3 vejce
120 g cukru krupice
3 lžíce oleje
120 g hladké mouky
náplň: 500 ml smetany ke šlehání
250 g jogurtového zeesanu
500 ml vody
2 sáčky vanilkového cukru
krém: 250 g másla
3 lžíce moučkového cukru
100 g vanilmixu
3 lžíce rumu
280 ml vody
dále: velká plechovka kompotovaných broskví
rum
potahová hmota (white icing)
lentilky
2 dortové oplatky
Postup
Těsto připravíme podle receptu na dortový korpus. Hnědý upečeme ve formě o průměru 28 cm, menší 18 cm. Necháme vychladnout.
Náplň: smetanu s vanilkovým cukrem ušleháme do polotuha. Zeesan s vodou rozšleháme metličkou a postupně do něho vmícháme smetanu. Společně ušleháme dotuha.
Krém: máslo s cukrem ušleháme do pěny. Po lžících vmícháme vanilmix rozmíchaný s vodou a rumem.
Broskve scedíme a pokrájíme na plátky.
Hnědý korpus dvakrát rozkrojíme, prokapeme kompotovou šťávou, případně rumem, promažeme šlehačkou a proložíme broskvemi. Celý obmažeme krémem a dáme ztuhout. Po ztuhnutí potáhneme icingem.
Ze světlého korpusu odřízneme tenký plátek asi půl cm a dáme bokem. Zbytek rozkrojíme vodorovně na 4 plátky.
Spodní dva prokapeme broskvovou šťávou a slepíme jogurtovou šlehačkou. Z druhých dvou vykrojíme středy tak, aby zůslaly jen asi 2 cm široké vnější kroužky. Ty rovněž spojíme šlehačkou.
Dva celé slepené plátky světlého korpusu pomažeme ze všech stran krémem, postavíme na ně "kroužek" a rovněž obmažeme. Tím vytvoříme "krabičku". Po ztuhnutí ji potáhneme.
Víčko: z dortových oplatek vyřežeme kolečka stejné velikosti jako je odložené kolečko korpusu. Na korpusové kolečko je přilepíme tenkou vrstvou krému z každé strany jedno. Bok pomažeme krémem, zatížíme a dáme ztuhnout do ledničky. Potom potáhneme a z potahovací hmoty dotvoříme víčko.
Na velký potažený korpus posadíme "krabičku", naplníme lentilkami a přikryjeme ztuhlým víčkem.
Podobné recepty:
S ovocem a se šlehačkou,
Korpus z celých vajec,
Otakárek meruňkový,
Kávový s kopretinami,
Dort za sběr 1,
Osvěžující stracciatela,
Ořechový dort s pařížským krémem,
Nepečený ovocný dort,
Rozkvetlá bábovka,
Dort mašinka,
Karamelová šlehačka (do dortu),
Stomix,
Dvoubarevná roláda,
Slaná cuketová bábovka,
Růžové srdce,
Punčová roláda,
Ananasové nebe,
Alenčin tvarohový dortík,
Svěží ananasový dezert,
Falešný marcipán,
další recepty z kategorie Dezerty
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.