Ořechovo-karamelový s ornamenty
Ingredience
korpus: 9 vajec
320 g moučkového cukru
2,5 lžíce vlažné vody
2,5 lžičky citronové šťávy
120 g hladké mouky
120 g mletých ořechů
60 g hrubé krupice
2 špetky citronové kůry
náplň: 500 ml smetany ke šlehání
1 sáček želatinového ztužovače Dr. Oetker
2 lžíce karamelového compoundu (výrobek firmy Zeelandia)
krém: 200 g másla
100 g moučkového cukru
1 lžíce karamelového compoundu
dále: likér amaretto
potahovací hmota (zde white icing)
potravinářské barvy
Postup
Upečeme korpus ve čtvercové formě 25x25 cm a necháme vychladnout (nejlépe do druhého dne, lépe se krájí). Smetanu ušleháme dotuha. Ve větší misce rozmícháme ztužovač se 100 ml vody, přidáme smetanu a společně prošleháme. Pak zašleháme karamelovou příchuť a cukr podle chuti. Krém: máslo s cukrem vyšleháme do pěny a ochutíme compoundem. Korpus dvakrát rozkrojíme, prokapeme amarettem, promažeme karamelovou šlehačkou a lehce stlačíme. Necháme ztuhnout v ledničce. Pak celý dort potřeme tenkou vrstvičkou krému a znovu dáme ztuhnout. Ztuhlý vychlazený dort potáhneme obarvenou potahovací hmotou a libovolně dozdobíme.
Podobné recepty:
Smetanový dort,
Vanilkový dárek,
S koníkem,
Variace na písecký dort,
Jahodové srdce,
Melounový dezert,
Alenčin tvarohový dortík,
Čokoládový krém jinak,
Mandlový klobouk,
S drakem,
Lososový dortík,
Půlnoční dort,
Šlehačková bomba s ovocem,
Dort zastudena,
Šunkovo sýrová roláda s domácím pečivem,
Dort s broskvemi,
Šlehačkovo-jahodový dezert,
Meruňkový zkušební,
Zavináč,
Ořechový dort s pařížským krémem,
další recepty z kategorie Dezerty
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.