Velká třená bábovka
Ingredience
5 vajec
250 g cukru krupice
1 sáček vanilkového cukru
180 g hery
kůra z 1 citronu
100 ml mléka
370 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vrchovatá lžíce kakaového prášku
špetka soli
1 lžíce rumu
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup
Bábovkovou formu vymažeme rozpuštěným ztuženým tukem a vysypeme hrubou moukou. Mouku smícháme s práškem do pečiva. Do jedné misky dáme bílky se špetkou soli, do druhé změklou heru, oba cukry, žloutky a citronovou kůru. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Tuk s cukrem, žloutky a kůrou šleháme ručním elektrickým šlehačem, až hmota nabude a zesvětlá. Pak po troškách zašleháme vlažné mléko. Vařečkou vmícháme mouku a sníh z bílků. Přibližně třetinu těsta přendáme do misky od sněhu, přidáme k němu lžíci rumu a kakao a dobře promícháme. Do formy dáme polovinu světlého těsta, na ně těsto tmavé a pak zbytek světlého. Stěrkou urovnáme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Ztlumíme na 190°C a pečeme asi 40-45 minut. Zkusíme špejlí. Po vytažení z trouby 5-10 minut počkáme a bábovku vyklopíme. Vychladlou pocukrujeme.
Podobné recepty:
Mrkvová bábovka,
Hraběnčiny řezy,
Višňový závin ,
Nepečený ovocný dort ,
Řezy Nescafé,
Jogurtové muffiny,
Broskvičky,
Bábovka mnoha chutí,
Povidlový koláč s mandlemi,
Tvarohové knedlíky,
Tvarohová buchta od Jitule,
Briošky,
Chlebová bábovka,
Půlroční koláčky,
Tvarohové řezy s ovocem,
Kynutý jablečný závin,
Moučník Pavlína,
Švestkový koláč se skořicí,
Karamelová bábovka,
Dvoubarevný rybízový koláč,
další recepty z kategorie Moučníky
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.