Honzova vánočka
Ingredience
500 g polohrubé mouky
120 g másla
80 g krystalového cukru
3 žloutky
špetka soli
kůra z půlky citronu
1 vanilkový cukr
25 g čerstvého droždí
0,25 l mléka
50 g rozinek
60 g oloupaných opražených mandlí
1 vejce na potření
celé mandle na ozdobu
Postup
Máslo s cukrem utřeme do pěny, přidáme žloutky, sůl, citronovou kůru a ještě chvíli třeme.
Trochu mléka ohřejeme, osladíme 3 lžičkami cukru, rozdrobíme droždí, přikryjeme a necháme vzejít kvásek.
K máslové pěně přidáme mouku, zbylé mléko, kvásek a vypracujeme husté těsto.
Na vále do těsta zapracujeme rozinky a opražené posekané mandle.
Těsto vložíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme nakynout.
Nakynuté těsto rozdělíme na 9 stejných kousků a upleteme vánočku.
Na plechu necháme ještě asi 20 minut dokynout.
Pak potřeme vajíčkem, ozdobíme mandlemi a upečeme (180°C, cca 40 minut, zkoušíme špejlí).
Podobné recepty:
Podmáslová bábovka,
Bábovka bez žloutků,
Cuketovo-ořechová bábovka,
Helenské rohlíčky,
Olejová bábovka,
Pudinková buchta s želatinou,
Kočičí oči,
Punčové kokosové řezy ,
Bábovka bez šlehání,
Mandlové muffiny,
Piškot,
Mandarinkové řezy,
Mřížkový koláč s marmeládou,
Ořechový věnec,
Křehké ořechové čtverečky sledovou polevou ,
Míša řezy ,
Bílkový chlebíček,
Vídeňská vařená bábovka,
Babiččin štrůdl,
Muffiny s malinami ,
další recepty z kategorie Moučníky
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.