Makovky
Ingredience
těsto: 300 ml vlažného mléka
140 g rozpuštěné hery
špetka soli
140 g krystalového cukru
800 g polohrubé mouky
42g droždí
špetka skořice
špetka mletého muškátového oříšku
náplň: 200 g mletého máku
cca 200 ml mléka
1 vanilkový cukr
3 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
3-4 lžíce švestkových povidel
na potření: 1 vejce
Postup
Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, nejlépe v domácí pekárně. Necháme nakynout.
Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou rozválíme na obdélník a potřeme náplní. Podélně poskládáme na třetiny (viz foto) a rozkrájíme na cca šesticentimetrové pásky. Každý ostrým nožem rozřízneme na tři úzké proužky, nedokrojíme až do konce. Spleteme copánky a klademe na plech s papírem na pečení. Necháme ještě chvíli nakynout, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě (180°C, 15-20 minut).
Náplň: mléko přivedeme k varu a vsypeme mák. Za stálého míchání povařime na kaši. Vmícháme podle chuti cukr a povidla, případně trochu skořice.
Podobné recepty:
Čokosová bábovka,
Citronová buchta,
Prosedlá buchta,
Vlnky,
Jablková buchta,
Kynutá bábovka s rozinkami,
Ovocný moučník pro začátečníky,
Mazanec - bábovka,
Dobrý závin,
Ovocný koláč od Pidly,
Celozrnné muffiny,
Rychlý švestkový koláč,
Mrkvový ananasovník,
Tiramisu po česku ,
Pletence tří chutí,
Sladké mámení,
Tvarohový srnčí hřbet,
Letní ovocný koláč,
Jahodové pudinkové řezy,
Moučník tulipán,
další recepty z kategorie Moučníky
Diskuze k receptu
Partneři
- Mazanec
Recepty na mazanec. - Smoothie recepty
Zajímavé zdravé smoothie recepty na každý den. - Raw recepty
Recepty na moderní raw recepty. - Utopenci
Recepty na různé druhy utopenců. - Vánočka
Recepty na vánočky. - Hrníčková kuchařka
Kuchařka zaměřená pouze na hrníčkové recepty. - Cibulačka
Recepty na oblíbenou francouzskou polévku. - Bezlepková kuchařka
Recepty na bezlepkové pokrmy.